Staycation: is virtual reality het proberen waard?

Met lange, zonnige dagen en hittegolven die komen en gaan: dat is de Nederlandse zomer van 2020. Helaas hebben de beperkingen van COVID-19 veel plannen om naar exotische bestemmingen af te reizen, gedwarsboomd. Is er toch nog een manier om je ‘staycation’ bijzonder te maken?

This post is also available in Engels.

De coronacrisis heeft onze dagelijkse routine drastisch veranderd en ook onze vakanties zijn niet bespaard gebleven: het advies is nog steeds om reizen zoveel mogelijk te beperken en vooral voor bestemmingen dichtbij te kiezen. Dus als je jezelf deze zomer op een of ander exotisch eiland mojito’s zag drinken, kun je dat tot nu toe wel vergeten. In plaats daarvan is een staycation de huidige trend.

Wat je kan proberen om die zeebries en brandend hete zon te ‘voelen’ is virtual reality (VR). Zet gewoon je (door velen als modieus beschouwde) VR bril  op en maak je droomvakantie werkelijkheid, zonder een lange reis te hoeven maken.

VR-brillen laten de ervaring echt aanvoelen. Maar hoe is het voor je hersenen?

VR wordt steeds populairder en wordt gebruikt voor veel verschillende doeleinden. Dat varieert van de klinische praktijk, zoals bij het behandelen van angst, tot recreatief gebruik, zoals een ontmoeting met dinosaurussen tijdens een unieke safari. Tegenwoordig lijkt VR de manier om naar vakantiebestemmingen te gaan die je anders niet zou kunnen bezoeken. Het brengt je naar verre oorden door met je hersenen te spelen;  en daar slaagt VR eigenlijk best wel goed in!

Onderzoekers van het University College in Londen deden onderzoek naar de beïnvloeding van onze hersenen door VR-navigatie. Deelnemers werd gevraagd om een VR-omgeving te verkennen terwijl tegelijkertijd hun hersenactiviteit werd geregistreerd. De resultaten lieten activiteit in een netwerk van gebieden rondom de hippocampus zien, waardoor we de locatie van de objecten om ons heen kunnen onthouden en een kaart kunnen maken van de omgeving waarin we ons bevinden. Dat wil zeggen dat bij het bewegen in een virtuele ruimte dezelfde hersengebieden actief zijn als bij navigatie in de echte wereld.

Hoewel VR ruimtelijke navigatie in je hersenen mogelijk maakt, zijn er een paar grote verschillen. VR geeft wel visuele en auditieve signalen door maar het kan niet je gevoel stimuleren van proprioceptie – het vermogen om de positie en bewegingen van je eigen lichaam waar te nemen. Tijdens een virtuele verkenning is het in feite zelfs moeilijker om de gevolgen van je lichaamsbewegingen waar te nemen als je in een ruimte beweegt of objecten manipuleert. Hierdoor is het niet ongebruikelijk om je tijdens of direct na een VR-sessie niet lekker te voelen.

Niettemin is VR nog steeds het overwegen waard als je jezelf een vakantiegevoel wilt bezorgen, vooral tijdens zo’n buitengewone zomer. Je kan nieuwe plaatsen bezoeken en natuurgeluiden horen, terwijl je je tegelijkertijd aan de corona-reisadviezen houdt. Zou jij dan voor een VR-avontuur gaan en het beste uit je staycation halen? Goedbedoeld advies: neem wel een kotszakje mee (voor het geval dat!).

Author: Martina Arenella
Buddy: Joao Guimaraes
Edit: Rebecca Calcott
Translator: Ellen Rommelse
Edit translator: Roeland Segeren

Photocredit: featured imaged by Pexels via Pixabay

+ posts

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Categories