Leven als een geheugenatleet

This post is also available in Engels.

Boris Konrad is neurowetenschapper aan het Donders Instituut en wereldkampioen op het gebied van geheugen. Nu beweert hij dat iedereen een topgeheugen kan ontwikkelen. Hoe? Lees het in dit interview.

Boris Konrad heeft een supergeheugen en doet er onderzoek naar. © Boris Konrad. Fotograaf: Bart van Dieken.

Boris Konrad, neurowetenschapper aan het Donders Instituut, werkt als geheugentrainer (www.boriskonrad.nl) en doet onderzoek naar wat hij in zijn eigen bovenkamer heeft zitten: een superieur geheugen. Hij won verschillende geheugencompetities en mag zich meervoudig wereldrecordhouder onthouden noemen.

 Afgelopen maand hebben Boris en zijn collega’s aangetoond dat iedereen een supergeheugen kan ontwikkelen door zogenaamde mnemonische training [1]. Dat is een techniek waarbij je allerlei informatie in je hoofd omzet in beelden, zodat je deze beter kunt onthouden. Wij stelden hem enkele vragen over deze verbluffende bevinding en over zijn leven als geheugenkampioen.

 

Wat motiveerde u om geheugenatleet te worden?

‘Ik begon met het leren van mnemonische technieken en geheugentraining om een betere student te worden. Eerlijk gezegd was ik lui, dus klonk het aantrekkelijk om efficiënter te kunnen studeren. Tijdens het oefenen besefte ik hoe leuk geheugentraining is, dus toen ik hoorde over geheugen als sport gaf ik het een kans.’

 

Hoe vaak maakt u gebruik van uw superieure geheugen?

‘Dagelijks. Ik gebruik mijn telefoon en computer wel om nummers en documenten op te slaan, maar ik gebruik mijn geheugen voor taken als het leren van namen en talen. Natuurlijk gebruik ik het ook voor het plezier in de geheugensport.’

 

Zijn er nadelen aan het hebben van een superieur geheugen?

‘Niet echt. Er komen bijvoorbeeld geen ongewenste herinneringen naar boven of iets dergelijks, omdat ik mijn methoden bewust toe moet passen om ze te kunnen gebruiken. Ik word als geheugenkampioen natuurlijk wel geplaagd wanneer ik eens een naam vergeet of mijn sleutels zoek!’

 

Hoe reageerden uw proefpersonen op hun geheugenverbeteringen?

‘Meestal verrast: ‘’Hoe is dit mogelijk? Waarom wist ik dit niet eerder?’’ Het verschilt wel per persoon in welke mate de veeleisende geheugentraining wordt voortgezet. Sommigen vinden de training saai terwijl anderen juist genieten van de nieuwe mogelijkheden en voordelen die een goed geheugen met zich meebrengt.’

 

Digitalisering maakt ons minder afhankelijk van ons geheugen. Waarom is de bevinding van uw onderzoek dan toch zo belangrijk?

‘Is dat zo? Andere mensen stellen dat digitalisering ons geheugen verslechtert. Daardoor zijn geheugenverbetering en -behoud juist van belang!

‘Natuurlijk, we hoeven lezingen niet meer woord voor woord te onthouden zoals de oude Grieken dat moesten. We downloaden de dia’s achteraf wel om de inhoud terug te halen. Maar het is gevaarlijk om onthouden en herkennen te verwarren. Ondanks het ‘’alwetende’’ Google willen we nog steeds dingen leren, en dat valt of staat bij goed bewaarde voorkennis. Mnemonische technieken zijn een fantastische manier om deze voorkennis op te bouwen.

‘Hetzelfde geldt voor ideeën: associaties maak je vanuit je geheugen, niet vanuit wat er op Wikipedia staat. Ook het leren van een nieuwe taal of terugdenken aan wat een persoon je heeft verteld kun je niet aan technologie overlaten. Als we ons geheugen laten glippen, raken we meer kwijt dan alleen herinneringen.’

 

Deze blog is geschreven door Ralf Weijs.

Redactie: Jeroen.

 

Media

http://www.rtlnieuws.nl/editienl/sneller-woordjes-leren-gebruik-de-methode-uit-nijmegen

http://edition.cnn.com/2017/03/08/health/memory-athletes-brain-training-study/

https://www.dekennisvannu.nl/site/media/De-ongekende-kracht-van-belletjes/6374

 

Referenties

  1. Dresler, M., et al., Mnemonic Training Reshapes Brain Networks to Support Superior Memory. Neuron, 2017. 93(5): p. 1227-1235 e6.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Categories