Koffie circulerend door je hersenen

Vanochtend pakte ik mijn kopje koffie verkeerd vast en je raadt het al, de koffie viel over mijn schone shirt heen. Toch gaat het bijna nooit fout om een kopje koffie in een wat slaperige toestand naar mijn mond te brengen. Allerlei hersenprocessen plannen en controleren deze beweging. De hersenen doorlopen continu een cyclus van handelingen om te controleren of bewegingen juist wordt uitgevoerd en deze zo nodig bij te stellen.

Kopje koffie pakken

Voordat we een kopje koffie naar onze mond brengen heeft ons brein al een bewegingsplan opgezet.  Allereerst hebben we de motivatie om het kopje te pakken, omdat we een slok willen  nemen. Deze motivatie wordt gevormd in de frontale kwab van de hersenen, wat zich bevindt aan de voorkant van het brein. Onze ogen nemen de positie van het kopje en de positie van onze hand waar. Daarnaast heeft de mens het vermogen om de positie in te schatten van zijn eigen lichaam. Met deze zintuigelijke informatie kan worden ingeschat waar het kopje is en wordt er een actieplan opgezet. Dit gebeurt in de motor cortex, het hersengebied voor het aansturen van bewegingen. De motor cortex stuurt de spieren aan via het ruggenmerg. Daarmee kan onze hand naar het kopje toe bewegen.

Nadat de spieren zijn aangestuurd, gebeurt eigenlijk het belangrijkste gedeelte van het proces: het feedback proces. We nemen de beweging die we maken waar met onze zintuigen. Deze informatie wordt vergeleken met de verwachting die we hebben van het actieplan. Wanneer de waarneming van de beweging klopt met onze verwachting, kan de cyclus doorgaan. Als dit niet klopt, bijvoorbeeld als het kopje zwaarder blijkt te zijn dan was gepland en er dus meer kracht moet worden geleverd, dan zal in de volgende ronde van de cyclus ‘meer kracht’ worden meegegeven.

Op deze manier worden onze bewegingen constant geregistreerd en bijgesteld door ons brein. Dit proces gaat enorm snel, en daardoor zijn wij in staat om vloeiende bewegingen te maken. De volgende keer als je in de ochtend een kopje koffie drinkt, bedenk dan dat je hersenen hard voor je werken om je in je slaperige toestand te helpen.

Dit blog is geschreven door Romy.

+ posts

1 thought on “Koffie circulerend door je hersenen

  1. Pakte je het kopje – koffie verkeerd – vast of pakte je het kopje – koffie – verkeerd vast? 😉 Ik dacht trouwens dat dit over het reticulair activatie systeem zou gaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Categories