Waarom we zo snel zijn afgeleid door het internet

Even door je newsfeed op Facebook scrollen, dat ene mailtje beantwoorden en nog een paar Whatsappjes sturen. Dit allemaal terwijl je tegelijkertijd aan het werk bent. Grote kans dat je op dit moment ook aan het werk bent. Hoe komt het dat we zo gemakkelijk zijn afgeleid? Is ons brein niet in staat om zich slechts op één taak te richten?

9657863733_4a467b394c_oFoto door Esther Vargas (CC BY-SA 2.0 licentie)

Door de komst van het internet en de smartphones zijn we constant bereikbaar. De telefoon is altijd binnen handbereik, mail wordt meerdere keren per dag gelezen en social media slurpt onze tijd op met nieuws binnen ons netwerk. Het NRC sprak eerder al over het gevaar van Facebook, dat een formule bezit om ons verslaafd te maken. Andere media waarschuwen zelfs dat deze infomania een schadelijker effect op ons IQ heeft dan marihuana. Maar waarom zijn we onbewust zo verslaafd aan het internet?

Internetten tijdens werken
Tijdens het uitvoeren van al deze handelingen tijdens werk wordt onze aandacht opgesplitst. In plaats van dat we daadwerkelijk multitasken, zijn we minder geconcentreerd op een bepaalde handeling. We switchen als het ware heel snel van de ene taak naar de andere taak.

Nieuwsgierige brein
Maar waarom voelt het dan goed om te multitasken? Dat komt omdat ons brein erg nieuwsgierig is. Een gebied in het brein met de naam substantia nigra en het ventrale tegmentale  gebied, waar zich veel dopamine hersencellen bevinden, reageert sterk op nieuwe prikkels. Nieuwigheid op zichzelf is niet per se de beloning, maar het stimuleert om nog meer te onderzoeken op zoek naar de beloning. Een nieuwe email of een nieuwe foto op Facebook kan zo je aandacht trekken om door te klikken op zoek naar een beloning.

Dopamine rush
Door te multitasken wordt er dus dopamine aangemaakt. Dopamine is een overdrachtsstof in de hersenen, dat gekoppeld is aan het beloningssysteem. In feite zorgt het ervoor dat je ‘meer wilt’. Zo blijven we doorklikken op het internet, en voeden we als het ware onze ‘dopamine rush’.

Brein beheersen
Hoe kunnen we ons nieuwszoekende brein in bedwang houden? Simpel, probeer niet meerdere dingen tegelijk te doen, maar gewoon één taak op één moment. Succesvol multitasken blijkt vaak onmogelijk. Sterker nog, frequente multitaskers blijken vaak slechter te scoren op het concentreren van meerdere dingen tegelijk dan niet-frequente multitaskers. Dus zet je telefoon uit, sluit social media af en probeer je aandacht bij één ding te houden. Werk ze!

Meer informatie
Nieuwsbericht over dopamine en multitasken (Engels)
Wetenschappelijk artikel over het nieuwsgierige brein (Engels)

Dit blog is geschreven door Romy.
Bewerking door Mahur.

+ posts

Categories