Donders Wonders

Migraine: Meer dan alleen hoofdpijn

This post is also available in Engels.

Ongeveer een maand geleden kreeg ik een migraineaanval – voor mij een nieuwe en gekke ervaring. Vanuit deze ervaring en wetenschappelijk onderzoek leg ik uit wat migraine is en wat er in de hersenen tijdens een aanval gebeurt.

Migraine, CC BY-NC 2.0, Flickr

Bij migraine moest ik altijd denken aan mijn opa. Hij kon plotseling enorme hoofdpijn krijgen en uit wanhoop een theedoek om zijn hoofd knopen en zich afsluiten. Als klein meisje vond ik hem dan van een afstandje een beetje op een konijn lijken; alsof de theedoek als twee flaporen om zijn hoofd hing. Verder was migraine voor mij een ver-van-mijn-bed-show. Tot een maand geleden.

Gek kopje koffie
Op een zondagochtend was ik rustig wakker aan het worden met een kopje koffie. Aan de linkerkant van mijn hoofd kreeg ik plots een intense korte steek. Niet lang daarna begon mijn rechterhand en arm te tintelen. Dit voelde net als een ‘slapend’ lichaamsdeel. Het was een beetje gek dus ik maakte er wat grappende opmerkingen over. Maar opeens kon ik alleen nog maar gebrabbel uitbrengen; het lukte niet meer om ook maar iets juist te zeggen. Dat vond ik toch wat minder grappig. Gelukkig kon ik na iets van een half uur weer normaal praten en had ik alleen nog maar lichte hoofdpijn en na-tintelingen.

Een paar dagen later gaf mijn huisarts aan dat dit gekke voorval een migraineaanval was – niet iets om je zorgen over te maken. Zoveel meer kon ze me niet vertellen. Ik was echter wel heel benieuwd wat migraine nou precies inhoudt en wat er in de hersenen gebeurt tijdens een aanval. Ik ging dus op onderzoek uit.

Meer dan alleen hoofdpijn
Migraine is een hersenaandoening die relatief vaak voorkomt. De schatting is dat ongeveer 2 tot 2,5 miljoen volwassenen in Nederland met de aandoening kampen. De meest voorkomende vorm van migraine bestaat uit aanvallen van zware hoofdpijn die uren of dagen kunnen duren. Dit kan samengaan met misselijkheid en overgevoeligheid voor licht en geluid. Zo’n 25% van de mensen met migraine ervaart daarnaast tijdelijke neurologische symptomen zoals verstoringen in het zicht, tintelingen aan één kant van het lichaam, en verstoringen in de spraak. Het verschilt dus sterk per patiënt hoe migraine zich exact uit.

Uitgedoofd brein
Het is nog niet helemaal duidelijk wat er precies gebeurt in de hersenen tijdens een migraine aanval. Een theorie die echter relatief vaak wordt aangehaald stelt dat er eerst een golf van verhoogde activiteit in de hersenen plaatsvindt. Vervolgens is er een periode waarin de activiteit sterk verlaagd is. Dit wordt ook wel cotical spreading depression (CDS) genoemd en dit zorgt waarschijnlijk ook voor een verhoogde afgifte van hoofdpijnsignalen door de hersen. Daarnaast wordt CDS ook gelinkt aan de neurologische symptomen die zich kunnen voordoen.

Ander beeld
Op basis van mijn ervaring (de teller van aanvallen staat nu op 4), ervaringen van anderen, en wetenschappelijk onderzoek, vind ik de uitspraak van mijn huisarts dat migraine niet zorgelijk is wel redelijk gemakkelijk. Het kan namelijk wel zeer belemmerend zijn. Je kan als het ware even een tijdje zijn ‘uitgeschakeld’, niet alleen door hoofdpijn maar ook door neurologische problemen voor, tijdens en na de aanval. Mijn vroegere beeld van deze hersenaandoening is in elk geval compleet bijgesteld, dat van jou ook?

Dit blog is geschreven door Angelique.
Redactie: Annelies.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Categories