Donders Wonders Blog

Afbeelding verkregen via Pixabay.

Moeten we persoonlijkheidstests vertrouwen?

We gebruiken vaak persoonlijkheidstests om sollicitanten te screenen of om onszelf beter te leren kennen. Wat weten we over dit soort tests en hoe betrouwbaar zijn de resultaten?

This post is also available in Engels.

Nadat ik weer eens had toegegeven aan de onweerstaanbare aantrekkingskracht van zelf-ontdekking via een online quiz keek ik gretig naar mijn nieuwe persoonlijheidstestresultaten: ik ben een “ENJF”. Deze online test, ook wel de Myers-Briggs Type Indicator (MBTI), was nogal anders dan de Big Five persoonlijkheidstest die ik invulde toen ik voor mijn huidige baan solliciteerde. Ik vroeg me af of mijn verse ‘persoonlijkheidstype’ gelijk stond aan een astroloog die me vertelt dat ik een Schorpioen ben. Er zijn veel verschillende persoonlijkheidstests, elk met zijn eigen (mogelijk twijfelachtige) oorsprong in de kronkelende geschiedenis van de psychologie. Echter, niet alle persoonlijkheidstests worden op dezelfde manier gemaakt, en we moeten dus voorzichtig zijn met de conclusies die we trekken.

Wat zijn de opties?

Om een persoonlijkheidstest serieus te kunnen nemen moeten we hem wetenschappelijk testen. De MBTI, die enorm populair is geworden, staat bij experts bekend als een van de slechtste persoonlijkheidsmetingen die bestaat. De vragen zijn verwarrend en slecht verwoord. Persoonlijkheidstrekken, hoewel relatief stabiel, veranderen geleidelijk naarmate je ouder wordt. Iemands MBTI-resultaten kunnen echter wel van week tot week verschillen. Andere tests, zoals de HEXACO en Enneagram type tests, zijn ook wetenschappelijk gevalideerd (ze deden het beter dan de MBTI) en zijn vrij verkrijgbaar via de bibliotheek die Google heet.

De meest gebruikte maatstaf in onderzoeksstudies is het Big 5 Personality model. De ontwikkelaars van de test probeerden de problemen van vorige modellen te voorkomen door objectief ontwikkelde, eenvoudige vragen te stellen waarmee een persoon ergens op het spectrum van een persoonlijkheidstrek terechtkomt. Desondanks zal de Big 5, net als alle andere tests, geen geestverruimende inzichten bieden die je zelf niet allang wist. De resultaten zijn namelijk volledig gebaseerd op dingen waar jij zelf over wilt reflecteren en waar je eerlijk over wilt zijn.

Hoe moeten we persoonlijkheidstests gebruiken?

Je kan de Big 5 (en andere tests) het best gebruiken om iemand met anderen te vergelijken die dezelfde test hebben afgenomen. Een werkgever moet een persoonlijkheidstest dus niet gebruiken om in te schatten of hij iemand moet aannemen of om iemands prestatie te voorspellen. De resultaten van een test kunnen echter wel gebruikt worden om een algemeen beeld te krijgen van een collega en hoe je met zo’n persoon kan samenwerken. Helaas heeft de hoeveelheid gepubliceerde correlaties tussen persoonlijkheidstrekken en levensprestaties geleid tot het misverstand dat persoonlijkheidstests magische kristallen bollen zijn die iemands ziel en toekomst weergeven. Ik ben zelf een vrij extravert persoon. Betekent dat dat ik een getalenteerd verkoper zou zijn? Volgens de correlaties, ja – volgens alle bazen die ik ooit heb gehad, nope.

Tests zijn soms onzin en zelden informatief – maar ze zijn allemaal ontstaan uit een diep verlangen om onszelf beter te begrijpen. Ongeacht welke test je graag wil doen, wees voorzichtig met het interpreteren van de resultaten en bedenk je wat de beperkingen zijn. Zorg dus dat de volgende keer dat je verleid wordt door een BuzzFeed quiz, je de resultaten niet te serieus neemt (zoals dat ik, blijkbaar, naar Tokyo moet verhuizen).

Credits

Originele taal: Engels
Auteur: Christienne Gonzales Damatac
Buddy: Marisha Manahova
Editor: Monica Wagner
Vertaler: Felix Klaassen
Editor Vertaling: Wessel Hieselaar

+ posts

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Categories