Information overload? Begin opnieuw na deze blog.

This post is also available in Engels.

Wat is het eerste wat je doet als je aan de werkdag gaat beginnen? Als het antwoord ‘mijn e-mail checken’ is, dan denkt professor Daniel Levitin dat er ruimte is voor verbetering…

illtdl

                      Professor Daniel Levitin over ‘information overload’: laat je niet afleiden! Afbeelding door Roselyne Chauvin (CC BY-RC)

Duizendpoot Daniel Levitin (professor in de cognitieve neurowetenschappen, muzikant, muziekproducer en schrijver) gaf op 3 november een lezing aan het Donders Instituut over productiviteit in een wereld vol afleiding. Denk aan je mobiel die trilt en de Facebook-notificaties in je browser. Voor al deze afleiding betalen we een prijs: telkens je aandacht op iets anders richten is uitputtend. Zo krijgen we op een gegeven moment niets meer uit onze vingers.

Net als afleiding is multitasken slecht voor je productiviteit. Volgens Levitin bestaat multitasken namelijk niet. Mensen die denken te multitasken wisselen eigenlijk continu tussen verschillende taken. En net als bij afleiding is cognitieve uitputting het gevolg. Uit onderzoek blijkt dan ook dat multitaskers minder werk gedaan krijgen dan zogenaamde ‘unitaskers’, en dat hun werk minder creatief en minder goed is.

Hoe kun je ervoor zorgen dat je minder vaak de focus van je aandacht verandert? Hiervoor gaf professor Levitin een paar praktische tips.

1. Gebruik ‘brain extenders’

Je brein uitbreiden naar je omgeving klinkt misschien als sciencefiction, maar dat valt mee. Wat Levitin bedoelt is dat we onze omgeving kunnen gebruiken om de last op ons geheugen te verlichten. Stel je voor dat je na je werk melk en batterijen moet kopen, de verjaardagskaart aan je tante moet posten en langs de stomerij moet gaan. Als je dit steeds in gedachten moet herhalen om het maar niet te vergeten, blijft er weinig ruimte over om aan andere dingen te denken. Door al je to-do’s meteen op te schrijven creëer je ruimte in je hoofd om je op je werk te kunnen richten.

2. Zet je prioriteiten op een rijtje

Als je een to-do-lijst maakt, denk dan niet alleen na over wat er allemaal moet gebeuren, maar breng ook prioriteit aan. Productieve mensen krijgen hun belangrijkste werk gedaan, omdat ze daar (per definitie) prioriteit aan hebben gegeven. Zij kunnen dan naar huis gaan met het gevoel ook echt vrij te zijn, en genieten daardoor meer van hun vrije tijd. Door deze ontspanning kunnen ze de volgende dag weer productief aan de slag!

3. Jíj bepaalt waar je aan werkt

Nu nog even terug naar die e-mails. Waarom moet je volgens Levitin je email nooit meer ’s ochtends checken? Omdat je dan andere mensen (de afzenders van de e-mails) laat bepalen waar je je waardevolle ochtenduren aan besteedt. Zelfs als je een e-mail alleen maar even bekijkt en besluit hem later te beantwoorden, ben je toch weer afgeleid.

De oplossing? Laat je omgeving weten dat je voortaan je e-mail alleen op bepaalde momenten per dag checkt. Dit geeft jou de innerlijke rust om niet steeds je e-mail te hoeven checken. En in geval van nood kunnen mensen je natuurlijk altijd nog, old-school, even bellen.

Meer informatie:

  • Kijk een vergelijkbare lezing van Daniel Levitin hier, of lees zijn boek: The organized mind, thinking straight in the age of information overload.
  • Earl Miller’s lab: onderzoek naar multitasking.

Geschreven door Johanna de Vos. Bewerkt door Jeroen van Baar.

+ posts

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Categories