Patiënten verklaren: wiet het enige redmiddel bij angst en traumatische stress

This post is also available in Engels.

Het medisch nut van wiet is op het moment een controversieel onderwerp van discussie. Dat is niet altijd zo geweest; wiet wordt al duizenden jaren toegepast bij de behandeling van allerlei kwalen en pas sinds zo’n honderd jaar geleden wordt gebruik ervan gezien als een misdrijf. Op dit moment is de acceptatie van wiet als alternatieve behandeling bij bepaalde gezondheidsproblemen weer groeiende, maar zowel binnen de medische wereld als in de bredere maatschappij bestaat onenigheid over de vraag of marihuana ook toegepast zou moeten kunnen worden bij stemmingsstoornissen. Sommige onderzoeken geven aan dat wietgebruik in verband kan worden gebracht met de ontwikkeling van bepaalde stemmingsstoornissen, maar de meerderheid van patiënten met angststoornissen claimt dat gebruik van marihuana het enige is dat hun klachten kan verlichten. Is dit waar of niet waar?

600px-Marijuana

By United States Fish and Wildlife Service [Public domain], via Wikimedia Commons

Lange tijd wist niemand hoe wiet (ook wel ‘cannabis’) werkte. Slechts twee decennia geleden werd ontdekt dat het brein zijn eigen cannabis produceert, stoffen die ‘endocannabinoïden’ worden genoemd (endo = in de hersenen; delen van het brein die gevoelig zijn voor cannabis worden samen het endocannabinoïde systeem genoemd). Nu weten we dat de chemische structuur van cannabis lijkt op die van endocannabinoïden en daardoor hetzelfde soort effect heeft op het brein. Het endocannabinoïde systeem is betrokken bij allerlei lichamelijke en hersenfuncties. Het gebruik van wiet kan daardoor invloed hebben op een breed scala aan lichamelijke processen zoals eetlust, slaap en pijn. Medicinale cannabis wordt daarom voorgeschreven als pijnbestrijding, als slaapmiddel of om de eetlust te stimuleren. De afgelopen tien jaar hebben wetenschappers (waaronder hier op het Donders) ontdekt dat het endocannabinoïde systeem ook betrokken is bij allerlei andere processen, zoals het cognitief functioneren en de reactie op stress en angst. Het is echter nog niet duidelijk of wiet ook zou kunnen helpen bij de handeling van gezondheidsklachten die hiermee te maken hebben.

Wietgebruik geen misdrijf meer, maar wat nu?
Wiet op doktersrecept is alleen toegestaan voor terminaal zieken en patiënten met erg veel pijn, maar dit zijn niet de enige situaties waarin marihuana uitkomst kan bieden. Patiënten met traumatische stress en angst geven aan dat reguliere medicijnen niet helpen en dat het roken van wiet het enige is dat hun klachten kan verlichten. Onderzoek wijst keer op keer uit dat cannabinoïdereceptoren aanwezig zijn in delen van de hersenen die betrokken zijn bij angst en stress en dat het stimuleren van deze receptoren (waardoor activiteit in dit deel van de hersenen wordt onderdrukt) kan leiden tot vermindering van angst. Dit onderzoek geeft aan dat trauma en stress ervoor kunnen zorgen dat het endocannabinoïde systeem minder goed werkt, wat kan leiden tot stemmingsklachten of herbeleving van traumatische ervaringen. Het roken van wiet zou kunnen compenseren voor de verminderde werking van het endocannabinoïde systeem en helpen bij het vergeten van trauma. Zelfs wanneer cannabis niet is voorgeschreven door een arts gebruiken deze patiënten wiet om hun klachten tegen te gaan, en nu lijkt er wetenschappelijk bewijs te zijn voor de gunstige effecten hiervan. Maar is dit eigenlijk wel veilig?

Hou het natuurlijk, stimuleer je eigen brein-cannabis!
Er is geen precies antwoord te geven op de vraag hoe veilig wiet-als-medicijn is omdat dit afhangt van de hoeveelheid en regelmaat waarmee het wordt gebruikt. Het is wel duidelijk dat door veel en vaak blowen de natuurlijke productie van endocannabinoïde in de hersenen kan worden verstoord. Dit kan merkbaar worden op het moment dat iemand probeert te stoppen met blowen, doordat een tekort aan lichaamseigen cannabinoïden (endocannabinoïden) kan leiden tot ernstige stemmingsproblemen, depressie, piekeren en stress. Hierdoor lijkt het gebruik van wiet voor medicinale doeleinden dus niet zonder risico’s te zijn. Het op natuurlijke wijze stimuleren van de productie van endocannabinoïden zodat de hersenbalans niet in gevaar wordt gebracht zou een veiliger alternatief kunnen bieden. Bijvoorbeeld, intensieve sporten zoals hardlopen en zwemmen, en een voedingspatroon met veel chocolade, vitamine E of groene thee zijn allemaal natuurlijke manieren om het endocannabinoïde systeem op een veilige manier te stimuleren.

Meer weten (informatie in het Engels):
Korte film over gebruik van marihuana onder oorlogsveteranen met PTSS
Nieuwsbericht in CBC nieuws over medicinale cannabis bij traumabehandeling
Wetenschappelijk onderzoek vindt verband tussen cannabinoïden en stressgerelateerde stoornissen
Manieren om je eigen endocannabinoïde systeem te stimuleren

Dit blog is geschreven by Piray Atsak.
Bewerkt door Mahur en Nietzsche 

+ posts

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Categories