Donders Wonders Blog

Kan een app helpen bij de behandeling van depressie?

Met de immer groeiende wachtlijsten binnen de psychiatrie zijn er alternatieve behandelingen voor depressie nodig. Omdat de meeste mensen tegenwoordig een smartphone hebben, kan therapie gebaseerd op een app een toegankelijk alternatief zijn. Maar werkt dit echt?

This post is also available in Engels.

Met de immer groeiende wachtlijsten binnen de psychiatrie zijn er alternatieve behandelingen voor depressie nodig. Omdat de meeste mensen tegenwoordig een smartphone hebben, kan therapie gebaseerd op een app een toegankelijk alternatief zijn. Maar werkt dit echt?

In Nederland lijdt 1 op de 5 mensen op een bepaald moment in hun leven aan een depressie. Velen van hen zoeken geen hulp, soms uit angst voor oordelen. Anderen die actief zoeken naar professionele hulp moeten vaak extreem lang hierop wachten. Smartphone apps die onmiddellijk toegankelijk zijn kunnen een oplossing bieden.

App-gebaseerde behandeling

Ongeveer 30% van alle mobiele apps die gerelateerd zijn aan gezondheid houden zich bezig met de diagnose, support of behandeling van mentale gezondheidsproblemen. En meer dan 1500 van deze apps zijn gerelateerd aan depressie.

Een review van wetenschappelijke studies heeft gevonden dat smartphone apps inderdaad symptomen bij mensen met matige depressie verschijnselen kunnen verminderen. Echter, in mensen met een ernstige depressie of een bipolaire stoornis werd geen significant behandelingseffect gevonden.

Dit suggereert dat apps kunnen helpen bij het effectief behandelen van minder ernstige vormen van depressie.

Verschillende soorten apps voor depressie

Studies zoals bovengenoemde onderscheiden vaak drie soorten apps, afhankelijk van de mate van overeenstemming met een bepaalde behandelingsmethode: cognitieve gedragstherapie (CGT), mindfulness training of stemmingsmonitoring.

Deze verschillende soorten apps hebben een vergelijkbaar behandelingseffect. Hieronder vind je populaire voorbeelden van elk van deze types.

Type 1: Cognitieve gedragstherapie

CGT gebruikt de basisprincipes van gedrags- en cognitieve psychologie om onbehulpzame gedachten, overtuigingen en houdingen te veranderen. Meerdere apps gebruiken CGT, zoals de Depression CBT Self-Help Guide die artikelen en audiomateriaal aanbiedt als hulp bij het omgaan met depressieve symptomen.

Een andere interessante app die CGT technieken gebruikt is Youper. Deze app stelt gebruikers in staat te chatten met artificiële intelligentie met als doel mentale gezondheid te verbeteren.

Type 2: Mindfulness training

Voor het geval je het gemist hebt; in een eerdere blog hebben we allerlei redenen beschreven waarom je aan mindfulness zou moeten doen. Het zou niet alleen voor depressie kunnen werken, maar ook bij klachten als pijn en slapeloosheid.

Een veelgebruikte mindfulness app is Headspace die niet alleen meditatietechnieken aanbiedt, maar ook een specifieke module voor het omgaan met depressie-gerelateerde emoties en gedachten.

Type 3: Stemmingsmonitoring

Stemmingsmonitoring kan je inzicht bieden in de relatie tussen je stemming en je activiteiten. Dergelijk inzicht kan er voor zorgen dat je bijvoorbeeld betere keuzes maakt aangaande je levensstijl en kan in sommige gevallen zelfs een depressieve episode voorkomen.

Een voorbeeld van een app die helpt met stemmingsmonitoring is Daylio die je gevoelens en activiteiten vangt door je intuïtief te laten klikken op handige iconen.

Dus ja, een smartphone app kan je assisteren bij het omgaan met een (milde) depressie. Voel je je een beetje down? Probeer eens één (of alle) van de apps die we hier genoemd hebben.

Maar onthoud dat niets op kan tegen een getrainde professional die je persoonlijk helpt om te gaan met je gevoelens. Als je een heftige tijd doormaakt, zorg dan dat je ook contact opneemt met een therapeut.

Originele taal: Engels
Auteur: Jeroen Uleman
Buddy: Francie Manhardt
Editor: Christienne Gonzales Damatac
Vertaler: Jill Naaijen
Editor Vertaling: Floortje Bouwkamp

Beeld  van Gilles Lambert via Unsplash (license).

+ posts

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Categories