De toekomst van hersenonderzoek: Computers die je gedachten lezen

De toekomst van hersenonderzoek: Computers die je gedachten lezen

Stel je voor dat je een computer of een armprothese kunt bedienen met alleen je gedachten. Brein-computer interfaces maken dit realiteit. Dit biedt hoop voor medische doorbraken en alledaagse gemakken. Maar deze vooruitgang brengt ook zorgen over privacy, en ethiek met zich mee. Verken de fascinerende wereld van BCI’s en wat ze betekenen voor onze toekomst.

In het aas happen op sociale media

In het aas happen op sociale media

Het internet staat bomvol content die erop gericht is jouw aandacht te trekken, want aandacht is het nieuwe goud. Het is je misschien wel eens opgevallen dat posts die negatieve reacties oproepen vaak veel interactie genereren op sociale media. Ik probeer erachter te komen hoe dat komt.

De neurowetenschap achter ruimtelijk geheugen

De neurowetenschap achter ruimtelijk geheugen

Je wordt midden in de nacht wakker en moet naar de wc. Om te voorkomen dat je verblind wordt, laat je het licht uit. Zelfs in een onbekende omgeving, zoals een hotelkamer, zou je de weg naar de wc nog kunnen vinden. Hoe kunnen de hersenen dit? In de loop der jaren hebben onderzoekers inzichten opgedaan in de mechanismen die onze hersenen ondersteunen bij het onthouden van ruimtelijke informatie.

Een t(r)ip voor je mentale gezondheid 

Een t(r)ip voor je mentale gezondheid 

Onderzoek naar het therapeutisch gebruik van psychedelica krijgt steeds meer aandacht. De eerste middelen zijn zelfs al goedgekeurd voor de Amerikaanse en Europese markt. Maar wat is nu de stand van zaken? Kunnen we de huisarts al vragen om paddo’s op recept?

The future of the mind

The future of the mind

Wat zijn de mogelijkheden en risico’s van digitalisering voor onze hersenen? Om deze vraag te beantwoorden, verkende het symposium The Future of the Mind, dat plaatsvond bij het Donders Instituut, de kruising van gedrags- en neurowetenschappen, kunstmatige intelligentie, ethiek, economie, filosofie en recht.

Het bewustzijn: Het erfgoed van Daniel Dennett

Het bewustzijn: Het erfgoed van Daniel Dennett

“Het geheim van geluk is: iets vinden dat belangrijker is dan jijzelf en je leven eraan wijden.” Dit is een uitspraak van Daniel Dennett, een wereldberoemde Amerikaanse filosoof die op 19 april van dit jaar overleed. Hij leefde naar zijn eigen woorden en laat een inspirerend gedachtegoed achter over bewustzijn, vrije wil, ethiek en kunstmatige intelligentie. Laten we eens kijken naar enkele van zijn ideeën!