Foto door Janine via Wikimedia Commons

Het kerstdiner

This post is also available in Engels.

Het is weer kerst! Een fascinerende tijd om eetgedrag te bestuderen. Iedereen gezellig aan tafel met eten in overvloed, de remmen mogen helemaal los. En lekker is nu belangrijker dan gezond, zo ook bij de familie Welbehagen. Al is niet iedereen het er helemaal mee eens… Hoe gaat het er bij jouw familie aan toe? 

Aan de Radboud Universiteit wordt veel onderzoek gedaan naar eetgedrag. Bijvoorbeeld naar impulsief eten, of naar de link tussen dieet en de ziekte van Alzheimer. Maar bijvoorbeeld ook naar de invloed van onze tafelgenoten. In het interactieve plaatje hieronder kom je bij elk familielid meer te weten over dat onderzoek. Klik op de personages om te zien wat er in hun hoofden speelt.

[imagemap id=”1591″]
In het plaatje zie je een schematische weergave van de hersenen. In de rechterhelft zie je de hersenen van bovenaf; in de linkerhelft zie je een doorsnede om ook dieper gelegen gebieden zichtbaar te maken.

Dit blog is gemaakt en geschreven door Lieneke
Bewerking door Winke

Met dank aan
Amanda Kiliaan
Amanda is associate professor aan het Donders Institute van de Radboud Universiteit. Ze onderzoekt de effecten van dieet op onder andere het verval van het ouder wordende brein. Daarvoor gebruikt ze muismodellen voor neurovasculaire ziekten en voor neurodegeneratie, in het bijzonder de ziekte van Alzheimer.

Esther Aarts
Esther Aarts is senior onderzoeker aan het Donders Institute van de Radboud Universiteit. Ze leidt het onderzoek naar eetgedrag en het brein.

Harm Veling
Harm is assistant professor bij het Behavioural Science Institute van de Radboud Universiteit. Hij onderzoekt hoe je impulsieve reacties op lekkere dingen met veel calorieën kunt veranderen.

Roel Hermans
Roel is onderzoeker bij het Behavioural Science Institute van de Radboud Universiteit. In februari 2013 promoveerde hij op zijn onderzoek naar hoe (vooral) etende vrouwen elkaar na-apen.

Tatjana van Strien
Tatjana is associate professor in de psychologie van diëten en overeten aan het Instituut for Gender Studies van de Radboud Universiteit. Ze is sinds kort ook bijzonder hoogleraar in de psychologie van eetstijlen aan de Vrije Universiteit in Amsterdam.

4 thoughts on “Het kerstdiner

 1. Dag Lieneke,
  Heel leuke aanpak zo!
  Ik wens jou een heerlijk kerstdiner (of twee). En natuurlijk een goed 2015 met af en toe een mooie chocoladetaart en enkele kwaliteitsbonbons!
  Moeder Klara wil haar gedachte niet aan mij tonen (oftewel: dit item kan ik niet openen).

  1. Dankjewel!
   Ik besef me inmiddels dat het niet zo’n best idee was om “ons mam” vrij te waren van hersenkronkels, haha, die opmerking heb ik al veel gehad. Moeder Klara is de enige waarbij ik niet in het brein heb zitten wroeten ;), dus het klopt dat je dat item niet kunt openen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Categories