Donders Wonders Blog

Ontsnappen uit een wereld van drugs: het verhaal van Ozzy Osbourne

This post is also available in Engels.

Van een drugsverslaving afkomen is moeilijk. Ozzy Osbourne heeft het echter, tegen alle verwachtingen in, toch gedaan… en wetenschappers willen weten hoe.

“Sex, drugs and rock ‘n’ roll”. Sinds eind jaren ’60 was dit de mantra dat door veel nieuwe artiesten in de muziekindustrie werd gebezigd. Bij muzikaal succes komt roem hand in hand met toegang tot drugs. Ondanks de negatieve invloed van drugs op hun leven omarmen artiesten soms hun drugsverslaving… zodat het op een gegeven moment moeilijk wordt die drugsproblemen te onderscheiden van waarom je een bepaalde artiest nou eigenlijk interessant vindt. Je denkt misschien aan een van je favoriete artiesten die in dit plaatje past, maar ik kon geen beter voorbeeld bedenken dan “The Prince of Darkness” Ozzy Osbourne.

Een korte inleiding over Ozzy Osbourne

Ozzy Osbourne is een van de meest prominente figuren van de rockmuziek en heavy metal. Hij werd eerst beroemd als zanger in de Britse band Black Sabbath in de jaren ’70 en had daarna nog een lange en succesvolle solocarrière. Ozzy was niet alleen beroemd om zijn muziek maar ook om zijn verslaving aan allerlei soorten drugs (alcohol, wiet, cocaïne, etc.) die leidden tot allerlei groteske situaties. Men kent Ozzy van zijn arrestatie nadat hij tegen het Alamo Cenotaph monument in San Antonio, Texas had geplast; van het afbijten van de hoofden van twee duiven tijdens een meeting met zijn platenmaatschappij; en van toen hij hetzelfde deed, maar dan bij een vleermuis en tijdens een concert. Dit waren slechts een paar van de bizarre episodes die voorkwamen in de 40-jarige periode dat Ozzy Osbourne verslaafd was aan drugs.

De duistere kant van Ozzy’s drugsverslaving

Hoewel Ozzy’s levensstijl door velen als een bron van fascinerende verhalen en magazine covers werd gezien, is hij zelf simpelweg – net als vele anderen – ten prooi gevallen aan de duistere realiteit van drugsverslaving. Als je een korte blik werpt in Ozzy’s biografie kom je veel symptomen en risicofactoren tegen die vaak worden geassocieerd met drugsverslaving: veel ruzie en geweld met zijn vrouw, bandleden en collega’s; verslechtering van zijn cognitieve gesteldheid, samen met de diagnose van angststoornis, depressie en psychose; meermalige fysieke ongelukken die enkele keren zelfs tot een coma hebben geleid; en een episode waarin zijn immuunsysteem faalde waardoor het vermoeden ontstond dat hij HIV had.

Zodra je eenmaal verslaafd bent aan drugs is het erg lastig er weer vanaf te komen
Afbeelding verkregen van Alexander Krivitskiy en Pexels (CC0 1.0).

Zoals zo veel drugsverslaafden had Ozzy moeite de wereld van drugsverslaving achter zich te laten. Het behandelen van zo’n verslaving is erg complex en wordt gekenmerkt door veel recidives. In tegenstelling tot anderen bevond Ozzy zich in de positie dat hij zich een dure therapie kon veroorloven die gebruik maakte van krachtige anti-psychotische en kalmerende medicijnen. Dit leidde echter weer tot overmatige voorschrijving van medicatie en nog meer cognitieve problemen.

Het overkomen van een drugsverslaving is meer dan een marathon naar een beter leven: het is een race tegen de dood. In 2017 lieten de wereldstatistieken zien dat meer dan 350,000 sterfgevallen direct het gevolg waren van alcohol- en drugsmisbruik. Deze statistieken nemen alle indirecte gevallen die ontstaan door hogere risicofactoren niet mee. Alle mogelijke scenario’s meegerekend bestaat er geen twijfel dat drugsverslaving een bedreiging is voor het menselijk leven.

Mensen waren niet zo optimistisch over Ozzy’s kansen. Tegen alle verwachtingen in overleefde Ozzy 40 jaar van drugsverslaving, wat niet alleen zijn fans maar ook zijn artsen verraste. Misschien is Ozzy’s weerbaarheid meer dan slechts geluk en zelfs het gevolg van genetische factoren die zijn overlevingskansen vergrootten. Daarom deed Ozzy in 2010 als een van de weinige mensen een donatie van zijn gehele genoom. Met DNA-sequentieanalyse zijn onderzoekers in staat te speculeren over het genetische risico dat leidde tot zijn verslaving en zijn kansen er overheen te komen. Wie weet? Misschien schuilt het medicijn tegen drugsverslaving wel in Ozzy’s DNA…

In 2013 was Ozzy van zijn verslaving af en was zijn psychiatrische conditie sterk verbeterd. Hij gebruikte deze tweede kans om zijn slechte handelingen in het verleden goed te maken. Hij bood zijn excuses aan de stad van San Antonio aan voor zijn slechte gedrag in 1982 en loste de problemen op die hij had met zijn geliefden, inclusief zijn voormalige bandleden in Black Sabbath. Ze kwamen zelfs nog een keer samen voor het laatste album en traden nog een paar jaar op tot hun grote finale in 2017. Momenteel, op 70-jarige leeftijd, geneest Ozzy van een fysieke blessure en belooft hij nog steeds op tour te gaan met zijn band. Hopelijk kan hij deze belofte nog eens waarmaken en zijn fans belonen met zijn groteske aanwezigheid.

Originele taal: Engels

Auteur: João Guimarães

Buddy: Monica Wagner

Editor: Christienne Gonzales Damatac

Vertaler: Felix Klaassen

Editor vertaling: Jill Naaijen

Credits: Ozzy Osbourne en zijn vrouw Sharon. Bovenste afbeelding verkregen van Pixabay (CC0 1.0).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Categories