Donders Wonders Blog

Veel mensen gingen de bres op voor het milieu; voor een beter klimaatbeleid en met de hoop op een groenere toekomst. Toch blijkt de bereidheid om de nodige maatregelen te nemen in ons dagelijks leven niet groot. Foto: Laura Fransen

Hoe kweek je een groene mindset?

Een groenere toekomst; we lijken het allemaal wel te willen. Toch blijkt het in de praktijk behoorlijk moeilijk te bewerkstelligen. Hoe kunnen we dit makkelijker maken voor onszelf?

This post is also available in Engels.

De afwegingen die we moeten maken voor een beter milieu zijn vaak moeilijk. En complexe beslissingen kosten denkwerk en dus tijd en energie; ze heten niet voor niets ‘bewuste keuzes’. In ons vorige blog hadden we het al over waarom deze keuzes zo moeilijk zijn. Maar hoe kunnen we deze keuzes makkelijker maken?

3 manieren om groene beslissingen makkelijker maken:

1. Omdenken: maak er een win/win situatie van

Bewuster leven betekent vaak dat we iets moeten opgeven; vlees eten, autorijden, vliegen. Dit terwijl de ‘winst’ die het oplevert niet direct voelbaar is voor jou als individu. Geef daarom een positieve draai aan groene keuzes door te realiseren dat ze voor jou ook iets opleveren. Energie besparen is goed voor je portemonnee en vegetarisch koken kan je uitdagen en is heel gezond, net als de fiets pakken in plaats van de auto.

2. Dichterbij halen: verklein de afstand in de tijd of ruimte

Vaak is het moeilijk voor mensen om te handelen naar dingen die niet in het hier en nu spelen, omdat onderwerpen op grotere afstand abstracter lijken. Maar we kunnen voor ons gevoel de afstand in de tijd verkleinen door mensen bewust te maken dat hun handelen nu, direct invloed heeft. Daarin schuilt ook de kracht van Obama’s uitspraak “We’re the first generation to feel the impact of climate change, and the last generation that can do something about it.” Daarnaast kunnen we de afstand in de ruimte verkleinen door mensen te confronteren met de gevolgen van hun handelen, ook als deze niet in hun eigen directe omgeving plaatsvinden. Veel mensen denken dat klimaatverandering geen directe gevolgen voor hen zal hebben. Een praktisch voorbeeld hiervan is de herlabeling van prullenbakken met een sorteeroptie: in plaats van ‘rest’ staat er ‘vuilnisbelt’ zodat je je realiseert dat jouw handeling bijdraagt aan die vuilnisbelt, ook al staat die niet naast je eigen huis.

3. Normaliseren: een groene norm creëren

Als laatste is er een ‘sociale afstand’. Mensen zijn sociale wezens en heel gevoelig voor wat anderen van ons vinden en denken. Wat de sociale norm is, bepaalt heel vaak wat wijzelf doen. Dit blijkt ook uit onderzoek naar milieubewuste keuzes. Bijvoorbeeld in hotels; daar willen ze graag dat je zuinig omgaat met de handdoeken. Als ze daar vriendelijk om vragen d.m.v een bordje in de badkamer, doen gelukkig best veel mensen dat. Maar vertel je erbij dat de meeste mensen dit doen, dan doen nóg meer mensen mee. Maar pas op! Dit werkt ook andersom. Als je zegt dat de meeste mensen iets verkeerd doen zijn we geneigd óók dat gedrag te vertonen, ook al is het duidelijk verkeerd.

Kortom, voor een groene mindset kun je het beste de nadruk leggen op zowel de voordelen van milieubewust handelen als de urgentie ervan. De gevolgen worden namelijk ook voelbaar in jouw omgeving. Bewuster omgaan met het milieu in ons dagelijks leven zou de norm moeten worden, in plaats van de uitzondering. Laat dus aan je (sociale) omgeving weten welke groenere keuzes jij maakt.

Inspiratie voor dit blog komt o.a. van de lezing ‘Making the Green choice’ die in het kader van Donders 200 jaar werd gehouden. Deze lezing kan je bekijken op youtube.

Geschreven door Floortje, bewerkt door Eva en Rowena, en vertaald door Jill en Marisha

+ posts

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Categories