Donders Wonders

Live-tekenen en neurowetenschap: een goede combinatie

This post is also available in Engels.

Heb je je ooit afgevraagd wat hersenwetenschappers op hun conferenties doen? Ik woonde er in juni een bij. Met tekeningen en tweets laat ik je zien hoe het was.

 

In juni 2017 was ik aanwezig bij de conferentie voor Human Brain Mapping (#OHBM2017) in Vancouver, Canada. Op deze conferentie kwamen hersenwetenschappers van over de hele wereld samen om de nieuwste inzichten te delen. Dat gebeurde door middel van lezingen, vaak gebundeld in symposia, waarin wetenschappers hun recente bevindingen over een centraal onderwerp uitwisselden. Ook waren er keynote-lezingen: langere praatjes van leidende figuren in het onderzoeksveld.

 

Een unieke manier om kennis te onthouden

Als wetenschapper-kunstenaar probeerde ik sommige lezingen om te zetten in tekeningen en zo de belangrijkste ideeën van de spreker vast te leggen. Na elk praatje werd mijn live-tekening gedeeld op Twitter. Het was telkens een race tegen de klok! Vanzelfsprekend kon ik niet iedere lezing bijwonen, omdat er meerdere tegelijk plaatsvonden. Maar hier zijn de resultaten:

Wetenschap omzetten in schetsen was een nieuw idee. Meerdere bezoekers lieten me weten dat ze de tekeningen zouden gebruiken als samenvatting van de verschillende presentaties. Mij hielp het tekenen ook om geconcentreerd te blijven tijdens het lange, drukke programma.

 

Is de wetenschap in crisis? Nieuwe instrumenten

Je hebt misschien gehoord dat wetenschappelijke onderzoeksresultaten niet altijd standhouden als je ze probeert te herhalen. Ik ga er nu niet op in waarom dat zo is, maar laat ik wel zeggen dat dit al langer een bron van zorg is voor onderzoekers. En dus zijn er veel initiatieven om de wetenschap te verbeteren. Hoe? Door precieze informatie met elkaar te delen over hoe onderzoek is uitgevoerd, zodat anderen het makkelijker kunnen herhalen. Maar je hebt nieuwe technieken nodig om dit delen van informatie mogelijk te maken.

 

Eén ruimte van het congres stond vol met demonstraties van zulke nieuwe instrumenten, die de ontwerpers gratis beschikbaar maakten. Op deze manier droegen ze bij aan meer betrouwbare en open wetenschap:

Sociale wetenschap

Twitter is een belangrijk deel van elke moderne conferentie. Je kunt er teruglezen wat mensen deden tijdens #OHBM2017:

  • Nieuwe datasets met elkaar delen.

  • Carrièreadvies inwinnen.

 

  • Het debat opzoeken. Tijdens de conferentie ontstond een discussie op Twitter, die even later ‘in het echt’ werd uitgepraat. De verschillende partijen verlieten de zaal met beter begrip van andermans standpunten, zonder de frustratie die vaak komt kijken bij internationale meningsverschillen. #HappyEnding #WeWantMoreOfThat

  • Kunst kijken.

  • Vrienden maken. Wetenschappers zijn net mensen! Ze maken flauwe grappen (panda’s in de presentaties) en vieren feest (ok, het feest was in een wetenschapsmuseum en dat is een beetje nerdy, maar dat vinden we niet erg).

Je weet nu wat neurowetenschappers op een conferentie doen. Zou je meer willen weten over de wetenschappelijke inhoud? Schrijf dan hieronder een reactie met tips over hoe de organisatoren beter contact kunnen leggen met het brede publiek. Zou live-tekenen een goede manier zijn?
Deze blog is geschreven door Roselyne. Redactie: Corina. Vertaling: Jeroen.

+ posts

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Categories