De poeppil

This post is also available in Engels.

In een wereld waarin we steeds sterieler leven, krijgen bacteriën steeds meer kansen om schade aan te richten. Gelukkig is er nu een oplossing voor de negatieve gevolgen van onze schone leefwijze: de poeppil.

poopillAfbeelding door Roselyne Chauvin

Overal om ons heen wemelt het van de bacteriën. Goede en slechte, die zich in ons lichaam vermenigvuldigen. Wanneer bepaalde bacteriën de overhand krijgen, ontstaat er een onbalans die ons immuunsysteem aantast en liggen we als hoopjes ellende in ons bed. Antibiotica zijn dan een oplossing, maar met poep zou je slechte bacteriën veel effectiever te lijf kunnen gaan.

Schoner leven, meer ziek
De drang om onze leefomgeving steeds schoner te maken en om de inwendige mens te reinigen met antibiotica heeft vervelende bijwerkingen. Zo blijkt dat als kinderen te weinig blootgesteld worden aan ziekteverwekkers, ze op latere leeftijd problemen kunnen ondervinden met hun immuunsysteem. Daardoor komen astma, allergieën en sommige auto-immuunziekten in Nederland tegenwoordig meer voor dan voordat we zo ‘schoon’ gingen leven.

Antibiotica funest
Vooral antibiotica zijn funest voor onze darmen, want ze doden ook goede bacteriën. Door het gebruik hiervan ontstaan lege plekken op de darmwand waar nieuwe bacteriën zich kunnen gaan nestelen. Dat zijn bijvoorbeeld bacteriën die we binnen krijgen via onze voeding.

Ook reeds aanwezige bacteriën zoals de Clostridium difficile krijgen de kans om zich te vermenigvuldigen op lege plekken op de darmwand, en dat kan gevaarlijk zijn. C. difficile produceert namelijk giftige stoffen tijdens de vermenigvuldiging. Deze kunnen diarree veroorzaken, soms zelfs met de dood tot gevolg.

In zo’n geval is de eerste oplossing van artsen vaak het geven van antibiotica. Die roeien de bacterie weliswaar nagenoeg uit, maar laten ook weer lege plekken op de darmwand achter. En sporen van de bacterie, die niet vatbaar zijn voor de antibiotica, kunnen zich hier vrolijk opnieuw vermenigvuldigen. Zo leidt de bestrijding van het probleem weer tot een nieuw probleem.

Goede bacteriën transplanteren
Om dit te voorkomen zijn artsen op het idee gekomen om poep van een gezond persoon, met een goede bacteriebalans, te transplanteren naar de darmen van een ziek persoon. Doordat de goede bacteriën dan gaan toenemen, helpt dit mensen met bacteriële infecties om hardnekkige boosdoeners te bestrijden.

De transplantatie van poep werd aanvankelijk gedaan door verse poep via een buis rechtstreeks in de darmen of via een buis door de mond naar de maag in te brengen. Beiden methoden blijken nogal vervelend. Daarom is nu de poeppil ontwikkeld. Deze is zo groot als een flinke vitaminepil en kan gemakkelijk thuis worden ingenomen.

Inmiddels zijn er mensen succesvol behandeld met de poeppil. Het is natuurlijk wel even wennen. Zo moet de pil zuurbestendig zijn om door de maag heen te komen, en is de pil doorzichtig, geen fraai gezicht. Ook het aantal pillen dat je moet innemen, 15 (!) per dag, is niet gelijk iets om naar uit te kijken.

Het blijft daarom beter om goed voor jezelf te zorgen, zodat ziekteverwekkers weinig kans hebben zich te vermenigvuldigen.

Meer informatie
Maag, lever, darm stichting over Clostridium difficile
Artikel over het gebruik van poeppillen in infecties
Artikel over hoe poeppillen levens redden

Dit blog is geschreven door Sarita Dam. Sarita is promovenda bij het Donders Instituut, waar ze onderzoek doet naar de processen in de darmbacteriën en de effecten hiervan op de hersenen en gedrag in autisme en ADHD (lees hier meer over in dit blog).

Bewerking door Lieneke.

+ posts

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Categories