http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Mr_Pipo_muzik.svg

De spraak-muziekillusie: maak muziek in je hoofd!

Je brein is een groot musicus. Het kan allerlei geluiden waarnemen en er zomaar muziek van maken. Geloof je me niet? Probeer dan eens de spraak-muziekillusie.

http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Mr_Pipo_muzik.svgIllustratie door Nevit Dilmen. Gelicenseerd onder Creative Commons.

 

Luister eerst naar het volgende geluidsfragment. Diana Deutsch, psychologieprofessor in Californië, leest voor uit haar boek.

 

Hoorde je iets raars – hoorde je professor Deutsch bijvoorbeeld zingen in het midden van de zin? Waarschijnlijk niet. Je brein denkt dat het net naar een pratend mens luisterde. Maar luister nu naar het volgende fragment.

 

Zet nog een keer het eerste fragment aan. Hoor je het nu? Vele mensen horen nu dat de lezer opeens zingt in het midden van de zin:

copyright by Diana Deutsch via wikimedia commonsFragmenten door Diana Deutsch. Gelicenseerd via Creative Commons.

 

Wat kunnen we hieruit opmaken? Muziek is niet alleen het geluid dat musici maken. Muziek is vooral ook een reactie van het brein op dat geluid. De spraak-muziekillusie laat zien dat het zelfs mogelijk is om hetzelfde geluid eerst als gesproken en later als gezongen te horen. Het brein kan dus muziek maken – of met andere woorden: jouw brein is een groot musicus.

Meer informatie
De website en cd van Diana Deutsch geven nog meer voorbeelden van muzikale illusies.
Artikel over de spraak-muziek illusie.

Dit blog is geschreven door Richard.
Bewerking door Jeroen.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *