Hoe verhoog je je IQ?

Je intelligentieniveau staat vast. Je kan het niet trainen als een spier. Tenminste, dat is wat ik heb geleerd tijdens mijn bachelor Psychologie. Een nieuwe meta-analyse trekt dit oude mantra in twijfel. Het laat zien dat zelfs volwassenen hun IQ kunnen verhogen… door eindeloos lang slaapverwekkende taakjes doen.

man-117588_640

bron: pixabay (CC0)

Als je in één bepaalde test goed scoort, scoor je over het algemeen ook beter in op eerste gezicht ongerelateerde andere taken. Zolang de taken op zijn minst een beetje intellectueel uitdagend zijn zal er een correlatie zijn in scores op beide taken. Dit basale psychologische inzicht heet algemene intelligentie. Lang werd gedacht dat dit stabiel bleef. Natuurlijk kan je trainen om je IQ te verhogen maar enkel door je vaardigheden in het maken van intelligentietesten te vergroten. Je daadwerkelijke intelligentie kan niet veranderd worden door training.

Werkgeheugen trainen
Een nieuwe meta-analyse van een onderzoeksgroep uit Californië veegt de vloer aan met deze denkwijze. Ze combineerden 20 publicaties met meer dan 1000 proefpersonen in één grote analyse en laten zien dat volwassenen hun IQ kunnen verhogen met 3 á 4 punten. Dit is allemaal gebaseerd op het trainen van werkgeheugen: het deel van je geheugen dat informatie paraat houdt om te kunnen manipuleren met je gedachten. Dit kan getraind worden door de zogenoemde ‘n-back test’. Deze wordt uitgebreid uitgelegd in dit videofragment (Engels).

Intelligentie trainen
Natuurlijk verandert je intelligentie niet van één keer zo’n oefening doen. Als je dit echter een paar keer per week doet, gedurende een langere periode, zou je er beter in moeten worden, wat laat zien dat je werkgeheugen getraind wordt. Je zal echter ook in ogenschijnlijk ongerelateerde testen hoger presteren. De uitvoerders van de meta-analyse interpreteren dit als een teken dat algemene intelligentie verbetert door n-back training. Maar of het je waard is om voor 4 punten verschil de slaapverwekkende n-back training te doen is aan jou.

Meer informatie
Bronartikel over IQ training

Disclaimer: Donders wonders maakt geen promotie voor commerciele toepassingen van wetenschappelijke bevindingen. Er zijn veel brain-training programma’s beschikbaar; wij evalueren deze niet. Deze blogpost gaat enkel over de meta-analyse.

Dit blog is geschreven door Richard.
Vertaling door Piet.
Bewerking door Winke.

Richard Kunert (2014). Hoe verhoog je je IQ? Donders Wonders

+ posts

1 thought on “Hoe verhoog je je IQ?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Categories