Donders Wonders Blog

Maak me moreel, nu

Wetenschappelijke doorbraken hebben ervoor gezorgd dat we verbeterde levensomstandigheden hebben. De wetenschap van de moraliteit stelt ons in staat tot een upgrade van onszelf. Is dit wat we willen?

This post is also available in Engels.

Wetenschappelijke doorbraken hebben ervoor gezorgd dat we verbeterde levensomstandigheden hebben. De wetenschap van de moraliteit stelt ons in staat tot een upgrade van onszelf. Is dit wat we willen?

“De toekomst waarin medicatie ons moreel maakt is binnen handbereik”
Paatje van Creative Tail (CC BY 4.0)

Drogisterijen met een nieuw type pillen

Herinner je je de laatste keer dat je bij de drogist was? Je zag waarschijnlijk schappen vol verschillende medicijnen om kwaaltjes tegen te gaan, een eindeloze hoeveelheid vitaminen en misschien zelfs pilletjes voor gewichtsverlies. Maar zag je ook pillen voor morele verbetering? Nu is dit misschien een hypothetisch scenario. Maar de zoektocht voor morele verbetering gaat door en pillen voor het aanpassen van je morele staat zullen net zo normaal worden als die voor het trimmen van je taille.

Moraliteit manipuleren met medicatie Onderzoek naar morele verbetering is de laatste tijd toegenomen. Een manier om moreel gedrag te verbeteren is biomedische technologie. Dit betekent dat we gebruikmaken van farmaceutische middelen die de chemie van de hersenen kunnen aanpassen om wenselijke morele trekken op te wekken, zoals solidariteit en tolerantie. Verschillende chemische stofjes die onze zenuwcellen gebruiken om te communiceren, zoals dopamine en serotonine, kunnen gemanipuleerd worden met medicijnen.

Deze chemische communicatiemiddelen zijn betrokken bij allerlei functies van het lichaam die gestuurd worden door de hersenen, zoals bewegen, spreken, emoties ervaren en het oplossen van morele dilemma’s. Zo lieten onderzoekers deelnemers een medicijn innemen dat de dopaminelevels in bepaalde hersengebieden verhoogde. Men was geïnteresseerd in de invloed op pro-sociaal gedrag; vooral op hoe men reageerde op ongelijkheid. In tegenstelling tot deelnemers die de placebo hadden ingenomen lieten de mensen met verhoogde dopaminewaarden een aversie tegen ongelijkheid zien.

Perfecte morele wereld of niet

Het feit dat mensen meer gevoelig werden voor ongelijkheid dankzij medicatie is een belangrijke bevinding vanwege potentiële implicaties voor het dagelijks leven. In veel situaties moeten mensen bepaalde faciliteiten delen. Als men ongelijke uitkomsten kan weerstaan zou dit leiden tot eerlijkere vormen van beslissingen nemen. De huidige wereld, ondanks alle wetenschappelijk vooruitgang, is nog altijd vrij ongelijk. Terwijl sommige mensen meer hebben dan nodig om een comfortabel leven te leiden, hebben anderen nog altijd een tekort aan voedsel en onderdak. Een methode om op grote schaal ons morele gedrag te boosten kan de moeite waard zijn als het de wereld meer rechtvaardig en gelijk maakt.

Onderzoek dat morele progressie via medicatie laat zien is echter even opwindend als alarmerend. Een van de geassocieerde controverses is of moraliteit, opgewekt door medicatie, eigenlijk zelf wel zo moreel is. Het gebruik van medicatie om moraliteit te verhogen is wellicht niet helemaal in lijn met de aard van morele beslissingen maken omdat het geen vrijheid laat voor de persoon om zelf te kiezen tussen moreel en immoreel. Het manipuleren van chemische stofjes in de hersenen (zoals dopamine) kan ook ongewenste effecten op ander gedrag hebben. Maar, misschien de meest belangrijke vraag is of JIJ als individu zulke medicatie zou uitproberen als je de kans had…?

Geschreven door Julija, bewerkt door Angelique en vertaald door Jill

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Categories