Donders Wonders Blog

Goede vibes in Death Metal

This post is also available in Engels.

Death metal muziek klinkt donker en beangstigend voor velen, maar niet voor Metal fans! Het is zelfs wetenschappelijk bewezen dat het veel positieve gevoelens teweeg kan brengen!

Foto van Pixabay (CC0 1.0).

Muziek is er in vele vormen en stijlen. Elke muziekstijl brengt een unieke combinatie van emoties. Heavy metal wordt vaak geassocieerd met veel negatieve emoties. Woede en angst portretteren het genre van Heavy Metal in het algemeen, en vooral het sub-genre Death Metal.

Introductie van de extreme kant van Death Metal

Zoals de naam al suggereert is het erg moeilijk om Death Metal te associëren met milde onderwerpen. Geweld, oorlog, seksueel misbruik, moord or zelfs zelfmoord zijn onderwerpen die aangekaart worden in Death Metal muziek (een aantal goede voorbeelden kan gevonden worden in Cannibal Corpse’s album Tomb of the Mutilated). Death Metal is een van de meest iconische Metal sub-genres geworden, met miljoenen volgers wereldwijd. Dat maakt dat velen zich afvragen hoe iemand überhaupt kan genieten van zo’n donkere muziekstijl.

Hoe begrijpen metal fans Death Metal?

Dit is wat onderzoekers proberen te begrijpen door fans en niet-fans van Death Metal te laten luisteren naar een aantal nummers representatief voor dit sub-genre. Na het beluisteren van enkele Death Metal liedjes moesten de deelnemers een vragenlijst invullen om te achterhalen hoe men zich voelde tijdens het luisteren. Te zien aan de reacties lieten Death Metal fans minder negatieve emoties zien dan niet-fans; minder woede, angst en spanning. Tegelijkertijd ervaarden fans meer tekenen van plezier, nostalgie, vrede en andere positieve emoties.

Wat maakt dat iemand geniet van Death Metal?

Positieve reacties ten opzichte van Death Metal worden veroorzaakt door de drang naar sterke sensaties. Hoewel de liedjes grof kunnen klinken voor anderen zijn ze in staat de stemming van toegewijde fans te verlichten. Een slechte state of mind aan een liedje koppelen kan je inderdaad gelukkiger doen voelen.

Wat is de gemeenschappelijke persoonlijkheid van Metal fans?

Death Metal fans blijken meer open te staan voor nieuwe ervaringen en worden minder beïnvloed door negatieve stemmingen. Omgaan met deze muzikale ervaringen vereist speciale vaardigheden om goed met negatieve omgevingen om te gaan. Deze vaardigheden kunnen verklaren waarom fans zich zelfs in negatieve dagelijkse scenario’s tevreden voelen.

Take-home message

Het is lastig om het altijd met elkaar eens te zijn wanneer het op muzieksmaak aankomt. Onze perceptie van muziek is even uniek als onze identiteit. Sommige mensen claimen dat blootstelling aan gewelddadige media kan leiden tot agressief gedrag of alcohol/drugs inname. Hoewel er een connectie kan zijn hoeft dit niet voor iedereen te gelden: soms is de realiteit gewoon wat complexer. We zijn allemaal verschillend, zoals het hoort te zijn.

Geschreven door João Guimarães, bewerkt door Annelies van Nuland en vertaald door Jill Naaijen.

Verdere suggesties

Als je nieuwsgierig bent kun je deze video kijken waar Cannibal Corpse’s fans geïnterviewd worden door KONCRETE. Je kunt zien hoe opgewonden en blij ze zijn over de band die ze zullen gaan zien. Deze clip werd enkele momenten voor men de band gingen zien opgenomen; de video bevat dus expliciete inhoud.

2 thoughts on “Goede vibes in Death Metal

  1. Ik ben zelf grootgroot melodic-death fan.das iets verfijndere muziek en teksten.ik kan al mijn emoties erin kwijt en word vrolijk van hoe goed de kwaliteit van spelen en grunten is.mijn katje gaat met gespitste oortjes luisteren en is ook helemaal relaxed!en mn planten groeien de kamer uitis ook bewezen trouwens.kortom happy household met fraaie intense music

  2. Ik ben sowieso gek op metal, ik ben zelf metal gitarist, waaronder ook dead metal, ik neem alles zelf op met diverse andere instrumenten (o.a. drums) en vorm dan mijn eigen metalband. Ik leef me er helemaal in uit, ga er in op en hanteer een aanvaardbaar volume, niemand heeft dus last van mijn muziek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *