Donders Wonders

Breaking Bad Habits

Symposium over het doorbreken van slechte (eet)gewoontes: Net vier blogs, maar dan met geluid, beeld en de wetenschappers recht voor je neus. Waarom jij ook misschien even wilt komen kijken!


Slechte gewoontes
Gedachteloos een zak chips leegeten voor de buis, je ontbijt moeten overslaan na vijf keer snoozen, of toch nog maar een toetje ook al zit je zo vol; iedereen heeft wel één slechte eetgewoonte. Onderzoekers bestuderen deze gewoontes, en vooral hoe ze te doorbreken zijn. Zodat we met z’n allen ons eigen brein te slim zijn!

Over Lieneke
Één van deze onderzoekers is Lieneke Janssen, een moeder van het DondersWonders blog (zonder haar was deze blog er nooit geweest!). Het blog dat van onderop gemaakt wordt door promovendi om weer wat van al hun opgedane kennis terug te geven aan de mensen om ons heen. Vier jaar van hard werken wordt nu afgesloten in dezelfde stijl als haar promotie: met een symposium die niet alleen voor de wetenschappers onderling, maar voor het hele publiek (jij, ik) toegankelijk is.

Volgende week (8 juni) komen om 15:30 uur komen vier wetenschappers bij elkaar op het donders die allen iets van voedsel en gewoontes te doen hebben. Één voor één vertellen zij op het podium over hun eigen meest interessante of behulpzame bevinden.

Hier een voorproefje:

Ingmar Franken Kun je verslaafd zijn aan eten?
Eten moeten we allemaal, maar sommige mensen eten veel meer dan anderen. Wat gebeurt er precies bij mensen die te veel eten? Is er sprake van minder controle over het eetgedrag of is de aantrekkingskracht van voeding te groot? Nieuwe wetenschappelijke inzichten duiden op overeenkomsten tussen verslaafden en mensen met een eetprobleem.

Amanda KiliaanDoe je brein niet tekort: schep vaker mediterraan eten op je bord
Onderzoek laat zien dat mensen die vaak mediterraan eten, zoals Italiaans, Frans of Grieks, een verlaagde kans hebben op sterfte door hart- en vaatziekten, en ook minder kans hebben om dement te worden. Dit is terug te zien in onderzoek naar dieeteffecten op de functie van muizenhersenen.

Esther AartsDe verleiding van de afleiding
We eten vaak wel eens zonder daar erg bewust mee bezig te zijn. Wat zijn de effecten op ons eetgedrag, kunnen we bewuster (‘mindful’) leren eten, en – vooral – wat kunnen we leren door te kijken naar de processen in het brein?

Harm VelingVoedselkeuzes veranderen zonder na te denken
Harm Veling en zijn collega’s ontwikkelen apps die kunnen helpen bij het doorbreken van ongezonde eetgewoontes. De apps grijpen in op onbewuste psychologische processen die erg moeilijk te veranderen zijn. Je leert in deze apps bijvoorbeeld impulsief te kiezen voor gezonde producten.

Enthousiast geworden? Hier even alle tijden en locaties netjes onder elkaar:

Donderdag 8 juni, 15:30 – 17:00 uur (inloop met koffie vanaf 15:00 uur)
Locatie: Red Room, Donders Institute (Trigon, Kapittelweg 29, Nijmegen

Gebaseerd op het Radboud nieuwsbericht
Aanpassing door Annelies

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Categories