Donders Wonders wint NWO prijs voor wetenschapscommunicatie

This post is also available in Engels.

Vol trots mogen wij bekend maken: Donders Wonders, het wetenschapsblog van het Donders Instituut heeft de Communication Award  gewonnen van het NWO-domein Exacte en Natuurwetenschappen (ENW). De jury prijst de bloggers vanwege het effect en bereik van de artikelen die zij schrijven en noemt de manier waarop het blog is georganiseerd een inspiratie.

Donders Wonders werd in 2014 opgericht door jonge onderzoekers van het Donders Instituut en brengt sindsdien verhalen over hersenen en wetenschap. Het ontwikkelde zich tot een zeer gestructureerd blog dat 1 á 2 keer per week een nieuw artikel publiceert in het Nederlands en Engels. Dat was een belangrijke reden om een van de drie communicatieprijzen aan Donders Wonders uit te reiken.

Behalve op de eigen website, verschijnt het merendeel van de teksten op de websites van De Gelderlander en het AD en op het platform Radboud Recharge. De navolging die het blog krijgt via andere kanalen krijgt van de jury een dikke pluim. ‘Hierdoor bereiken de onderzoekers een nieuw publiek, en leveren ze een actieve bijdrage aan maatschappelijk discussies’, aldus het juryoordeel.

Jong en duurzaam

Het team van Donders Wonders bestaat uit ongeveer 15 mensen, hoofdzakelijk PhD-studenten en enkele postdoctorale onderzoekers. Zij schrijven niet alleen, maar geven volgens een strak schema feedback op elkaars teksten en zorgen voor vertalingen en eindredactie. ‘Daarmee is er een zeer duurzame structuur ontstaan, waarmee dit blog voor vele jaren voort kan blijven bestaan’, schrijft de jury.

Het blog dient op deze manier twee doelen. Enerzijds doen jonge onderzoekers waardevolle ervaring op in het schrijven voor een lekenpubliek. Anderzijds, en meteen ook het hoofddoel, brengt Donders Wonders wetenschap naar het grote publiek. Dat doen de bloggers door fundamenteel onderzoek te vertalen naar praktische, begrijpelijke feiten en door het gedrag van mensen en maatschappelijke ontwikkelingen te verklaren.

+ posts

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Categories