Donders Wonders Blog

De voordelen van de automatische piloot

This post is also available in Engels.

Het grootste deel van onze routines gebeurt op de automatische piloot, zonder veel aandacht te besteden aan hoe we dat doen. Zie hier of je dit kunt vertrouwen….

Het is een feit dat routine betekent dat we dingen automatisch en herhaaldelijk doen, zoals naar het werk gaan. Wanneer de reis naar je werk routine wordt lijkt het alsof je het bewustzijn van je omgeving verliest. Het gaat zelfs zo ver dat je je vaak niet herinnert wat er onderweg allemaal gebeurd is. Sommige automobilisten geven toe dat ze soms niet eens zeker weten welke route ze genomen hebben. Dit is wanneer onze hersenen op de automatische piloot gaan.

De automatische piloot is overal, niet alleen in het verkeer

We doen allerlei dagelijkse activiteiten op de automatische piloot, zoals groenten snijden of onze tandenpoetsen. Het is een mentale staat die we bereiken wanneer we een bepaalde activiteit steeds opnieuw uitvoeren. Door het herhalen van een taak leren onze hersenen om dit automatisch te doen zonder veel er veel moeite in te stoppen.

Het is waar dat dingen soms veranderen in het uitvoeren van een taak, bijvoorbeeld wanneer je een ander mes gebruikt of een nieuwe tandenborstel hebt. Zelfs dan hoef je niet zoveel aandacht te besteden aan de taak aangezien de actie die je jezelf jarenlang hebt aangeleerd niet verandert. Het menselijk brein is simpelweg in staat om deze minieme verschillen te negeren en het je automatisch te laten doen; wij neurowetenschappers noemen dit “cognitieve stabiliteit”.

De automatische piloot vinden in de hersenen

Wetenschapper zijn vrijwel zeker dat geheugen een grote rol speelt bij de automatische piloot. Door informatie die we door herhaling geleerd hebben op te slaan zorgen onze herinneringen ervoor dat we deze taken accuraat en zonder veel moeite uitvoeren. Desondanks weten we nog steeds niet precies hoe dit in de hersenen gebeurt. Daarom heeft een recente studie geprobeerd naar hersenactiviteit te kijken van het default mode-netwerk, dat hieronder is afgebeeld.

Default mode-netwerk in de hersenen. Je kunt de regio’s die tot dit netwerk behoren in het blauw zien in een mediaal aanzicht (A) en van bovenaf (B).
Afbeelding van McCormick et al. (2018).

Hoewel dit netwerk bekend staat vanwege betrokkenheid bij spontane gedachten is er een groot aantal studies dat laat zien dat dit netwerk ook betrokken is bij het ophalen van informatie uit ons geheugen. Deze onderzoekers vroegen zich af of dit ook het geval was wanneer we vertrouwen op onze automatische handelingen.

Om dit te laten zien maakten ze gebruik van fMRI, dat ons in staat stelt om hersenactiviteit op te nemen terwijl deelnemers een cognitieve taak uitvoeren. In dit geval koos men voor een taak waarbij we de automatische piloot gebruiken: de cognitieve flexibiliteitstaak. In deze taak spelen deelnemers een ‘spel’ waarbij ze een regel moeten leren die tot de juiste beslissing leidt. Tijdens het spel veranderen deze regels en deelnemers moeten hun keuzegedrag aanpassen.

De onderzoekers verwachtten dat deelnemers in het begin van de taak veel aandacht nodig hadden om de regel te leren; maar in de loop van de tijd zouden ze de regel leren en gewend raken aan de taak waardoor ze het verder op de automatische piloot konden doen.

Deze studie liet zien dat naarmate de deelnemers meer gewend raakten aan de cognitieve flexibiliteitstaak de hersenactiviteit in het default mode-netwerk toenam en de communicatie tussen deze regio’s sterker werd. Dit laat zien dat het default mode-netwerk een rol speelt in ons gedrag op de automatische piloot. Dankzij dit netwerk kunnen we bijvoorbeeld begrijpen waarom sommige mensen betere beslissingen maken op de automatische piloot dan anderen.

Blijf rustig en vertrouw op de automatische piloot… maar niet altijd

We kunnen veilig zeggen dat je kunt vertrouwen op je automatische piloot. Maar zoals het geval bij alle regels zijn er ook uitzonderingen. Soms is het een goed idee om in de gaten te houden wat er gebeurt op de automatische piloot. Als je bijvoorbeeld met slecht weer naar je werk fietst kan je beter je rijgedrag aanpassen aan de omstandigheden en dus wat minder snel te rijden dan gewoonlijk. Je moet je automatische piloot soms ook afremmen op basis van hoe je je voelt; als je gestrest bent maakt de automatische piloot wellicht minder goede keuzes voor je. Maar als je jezelf en je omgeving in de gaten blijft houden kun je ervan verzekerd zijn dat je automatische piloot je niet op een dwaalspoor zal zetten.

Originele taal: Engels
Auteur: João Guimarães
Buddy: Felix Klaassen
Editor: Marisha Manahova
Vertaler: Jill Naaijen
Editor Vertaling: Felix Klaassen

Credits: Bovenste afbeelding van Juliano Ferreira en Pexels (CC0 1.0).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Categories