Slechte gewoontes loslaten? Wees nieuwsgierig en ‘mindful’

This post is also available in Engels.

Jezelf dwingen helpt niet – je komt het snelst van een slechte gewoonte af door haar nieuwsgierig en bewust te ervaren.

Wanneer we een grote verandering in ons leven willen maken, zoals stoppen met roken, hebben we vaak het idee dat we dat met dwang moeten regelen. Als we maar genoeg wilskracht hebben, zo denken we snel, hoeven we nooit meer een sigaret op te steken! Maar zelfbeheersing piekt en daalt, en dus geven we onvermijdelijk weer toe aan dat ongewenste gedrag.

Gelukkig is het niet nodig om ‘goed gedrag’ onder dwang vol te houden. Er is namelijk een betere manier. Als we nieuwsgierig en mindful (bewust) omgaan met onze slechte gewoontes kunnen we ontdekken wat we er vervelend aan vinden. Dat maakt het vervolgens makkelijker om er niet meer aan toe te geven. Mindfulnesstraining kan helpen om onze gewoontes op deze manier te veranderen.

Nieuwsgierig en bewust je gewoontes ervaren kan helpen ze te veranderen.

Afbeelding door Mislav Marohnic

Mindfulness is goed voor gedragsverandering

Uit onderzoek van psychiater en hersenwetenschapper Judson Brewer blijkt hoe nuttig mindfulness kan zijn bij het veranderen van je eigen gedrag. Hij heeft met zijn collega’s vergeleken welke behandeling het best werkt om te stoppen met roken: mindfulnesstraining of de standaardbehandeling van de Amerikaanse Longstichting. In deze studie stopten mensen die mindfulnesstraining hadden gekregen 5 keer zo vaak succesvol met roken als mensen in de standaardbehandeling.

De kern van de mindfulness-aanpak

De mindfulness-aanpak werkte dus goed om mensen een slechte gewoonte te laten veranderen. Interessant genoeg was de kern van de training niet heel ingewikkeld. De deelnemers moesten alleen nieuwsgieriger worden en bewuster zijn van hun eigen gevoel wanneer ze een sigaret opstaken. Een van de deelnemers schreef hierbij op:

“Mindful roken… ruikt naar stinkkaas, en smaakt chemisch. GADVER!”

De mindfulness-aanpak is zo krachtig omdat hij ons in staat stelt precies te ervaren en te beschouwen hoe een gewoonte aanvoelt. Toen de geciteerde roker in de studie nieuwsgierig werd naar haar eigen rookervaring, kwam ze erachter dat ze zich eigenlijk niet beter voelde na een sigaret. Dus hoewel ze sigaretten met beloning had geassocieerd (omdat nicotine belonend is voor je brein) ontdekte ze eindelijk hoe het voor haar lichaam voelde om te roken. Ze begon met haar lijf in te zien waarom ze wilde stoppen met roken.

Overtuiging in je botten

Judson Brewer beschrijft dit inzicht als “overtuiging diep in onze botten”. Eerst moeten we bij onszelf de aandrang opmerken om een gewoonte uit te voeren en er nieuwsgierig naar zijn. Vervolgens moeten we de gewoonte mindful ervaren en bemerken hoe we ons erdoor voelen. Ten slotte kunnen we de gewoonte loslaten. Wanneer we ten diepste weten waarom we een handeling niet meer willen uitvoeren, hoeven we onszelf niet te dwingen tot verandering; we leunen dan op een overtuiging die diep vanbinnen komt.

Wanneer je hebt begrepen hoe een ongewenste handeling echt aanvoelt, kun je haar makkelijker loslaten.

Afbeelding door Chris Ford

Als je meer over mindfulness, nieuwsgierigheid en gedragsverandering wilt weten, kun je Judson Brewers TED talk bekijken.

Geschreven door Marisha. Redactie: Lara. Vertaling: Jeroen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *