Sporten is goed voor je hersenen

Vanochtend heb ik eerst een uurtje hardgelopen voordat ik naar mijn werk ging. Dan is het nog zo lekker koel en rustig buiten. En het is natuurlijk gezond. Maar wist je dat sporten ook goed is voor je hersenen? Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat kinderen die sporten beter presteren op school. Ook zijn er aanwijzingen dat zelfs direct na het sporten je geheugen beter werkt. Op het Donders Instituut wordt hier momenteel onderzoek naar gedaan.

Foto gemaakt door Nevit Dilmen

Foto gemaakt door Nevit Dilmen (GFDL en CC-BY-SA-3.0 licentie via Wikimedia Commons)

Deze week publiceerden Spaanse onderzoekers een artikel waarin ze een positief verband lieten zien tussen sporten en schoolprestaties. In een groep van 2000 jongeren zagen ze dat hoe beter de leerlingen waren op de shuttle-run test (waarbij je zo snel mogelijk heen en weer moet rennen), hoe hoger hun cijfers op wiskunde en taal. Een vergelijkbaar effect is gevonden in ouderen. Ouderen die gedurende een aantal maanden meededen aan een programma waarbij ze geregeld aan sport deden, presteerden na afloop van dit programma beter op een ingewikkelde cognitieve taak dan daarvoor. Belangrijker nog: ze presteerden beter dan de controle groep die geen sportprogramma volgde. Bij zowel ouderen als jongeren heeft sporten dus een positief effect op de hersenen.

Sporten geeft je geheugen een boost
Naast deze lange termijn effecten heeft sporten ook een onmiddellijk effect op onze hersenen. Hier is veel minder over bekend, maar onderzoek wijst vooral in de richting van een positief effect op het geheugen. In muizen is aangetoond dat flink rennen in een muizenrad zorgt voor verhoogde concentraties van de stof BDNF (brain-derived neurotrophic factor). Deze stof stimuleert de aanmaak en groei van hersencellen, met name in de hippocampus. Dit hersengebied is essentieel voor het leren en het aanmaken van nieuwe herinneringen. Ook in mensen is aangetoond dat er na het sporten meer BDNF in het bloed zit. Dit wijst er op dat sporten direct zorgt voor een geheugen boost.

Onderzoek op het Donders Instituut
De vraag is nu hoe lang dit effect blijft. Eelco van Dongen, onderzoeker op het Donders Instituut, is momenteel bezig om dit te onderzoeken. Zijn proefpersonen leren eerst nieuwe informatie en gaan daarna hard fietsen op de hometrainer. Twee dagen later worden ze getoetst op wat ze hadden geleerd. Als hun geheugen beter blijkt dan dat van de proefpersonen die na het leren niet hebben gefietst, dan toont dat aan dat sporten ons lange-termijn geheugen bevordert. Het onderzoek loopt nog, dus op de resultaten moeten we nog even wachten.

Sporten is dus goed voor je hersenen, op zowel de korte als lange termijn. Al zijn de effecten wel klein, dus van alleen sporten word je niet slimmer. Ik blijf in ieder geval lekker hardlopen. En het WK kijken. Maar het effect van sport kíjken op geheugen is weer een heel ander verhaal.

Meer informatie:
Bronartikel van de Spaanse onderzoekers
Review artikel over het effect van sporten op de hersenen

Dit blog is geschreven door Jeanette

Tags: