De wetenschap achter kussen

Eén kus of drie kussen? Als je voor drie kussen gaat, ga je dan rechts-links-rechts of links-rechts-links? Elke keer vind ik het weer een klein dilemma hoe ik het moet aanpakken. Waarom kussen we eigenlijk en wie bepaalt aan welke kant we beginnen te kussen? Speciaal voor wereldkusdag ging ik op onderzoek uit.

6957184727_ab0401fb10_o
Foto door Smabs Sputzer (CC BY 2.0 licentie)

Gezondheidscheck
Wereldwijd wordt er heel wat afgekust. In de culturen waar niet wordt gekust zie je toch vaak een vorm van hoofd-tot-hoofd interactie, zoals wrijven of likken. Waarom we zoveel kussen is niet bekend. Volgens één theorie kan kussen onbewust helpen om een potentiële partner te beoordelen. Door te kussen zou je onder andere kunnen uitmaken hoe het gesteld is met de gezondheid van de potentiële partner.

Klaar voor meer
Maar naast het uitzoeken van de kwaliteiten van de potentiële partner, wordt er ook gedacht dat kussen een voorbereiding kan zijn op de liefdesdaad. Door te kussen worden hersengebieden voor beloning en motivatie geactiveerd, wat er voor zorgt dat het lichaam in een staat van opwinding komt. Het kussen wordt hier dus gezien als een functioneel onderdeel van het voorspel.

Verbondenheid
Als laatste wordt vaak gedacht dat mensen zich meer verbonden voelen wanneer ze kussen. In langetermijnrelaties blijken partners kussen een belangrijk aspect te vinden. Kussen kan zorgen voor meer intimiteit en verbintenis.

Verschil man en vrouw
Onderzoek toont aan dat mannen kussen vóór seks belangrijker vinden, om zo de opwinding te vergroten. Vrouwen kussen echter liever ná de daad om zo meer intimiteit en verbintenis te krijgen met hun partner.

Links of rechts?
De meeste mensen blijken hun hoofd naar rechts te houden tijdens het kussen. In een onderzoek werden proefpersonen gevraagd te iemand kussen. Hierbij werd gekeken welke naar kant de kussers het hoofd draaiden. Om te zorgen dat er geen effect is van de zoenpartner op de richting keuze van het hoofd werd er ook gezoend met poppen. Nog steeds blijken proefpersonen meer te kiezen voor een zoen rechtsom. Dit blijkt niet samen te hangen met rechts- of linkshandig zijn.

Meer informatie
Wetenschappelijk artikel over de neurobiologie van de liefde
Wetenschappelijk artikel over verschil man en vrouw
Wetenschappelijk artikel over waarom we kussen
Wetenschappelijk artikel rechts kussen

Dit blog is geschreven door Romy
Bewerking door Piet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *