Donders Wonders Blog

Swipen voor een zielsverwant? Waarom we Tinder gebruiken

Een oneindig aantal dates binnen duimbereik: Mobiele apps zijn de nieuwe plaats om potentiële partners te ontmoeten. Recent psychologisch onderzoek geeft ons inzicht in het brein van Tinder-gebruikers.

This post is also available in Engels.

Een oneindig aantal dates binnen duimbereik: Mobiele apps zijn de nieuwe plaats om potentiële partners te ontmoeten. Recent psychologisch onderzoek geeft ons inzicht in het brein van Tinder-gebruikers.

Zonneschijn, en bloesems… de lente is gearriveerd! Harten zullen fladderen in de zwoele bries als legioenen vrijgezellen naar links en rechts swipen op ‘s werelds meest populaire dating app: Tinder. Met zo’n 50 miljoen gebruikers is Tinder de top dating app, waarbij Nederland als achtste op de wereldranglijst staat voor het hoogste aantal gebruikers. Sommigen beweren dat de populaire app mogelijkheid biedt voor een band tussen mensen die elkaar anders niet ontmoet zouden hebben; anderen beweren dat het de romantiek ruïneert. Heeft Tinder bijgedragen aan de ontwikkeling van dating? Zijn gebruikers op zoek naar of toch naar meer? Nu Tinder sinds meer dan 5 jaar beschikbaar is worden effecten op het dating-perspectief van de huidige generatie vrijgezellen duidelijker.

13 Redenen Waarom
Elisabeth Timmerman (Erasmus Universiteit Rotterdam) en Elien de Caluwé (Tilburg Universiteit) hebben vier onafhankelijke studies uitgevoerd onder 3000 Tinder gebruikers waarin ze motieven voor en ervaringen met de app onderzochten. Dus, de Tinder Motieven schaal, een lijst van top-redenen waarom mensen Tinder gebruiken, ontstond:

13)  Om cool te zijn; iedereen doet het
12)  Om je ex te vergeten
11)  Voor seks
10)  Voor reis tips
9)    Vanwege groepsdruk
8)    Om Holebi’s te ontmoeten
7)    Om beter te worden in flirten
6)    Ter afleiding
5)    Voor een ego boost
4)    Voor liefde
3)    Voor sociaal contact
2)    Uit nieuwsgierigheid
1)    Voor vermaak

Gebruikers zijn dus niet altijd op zoek naar een relatie (soms willen ze bijvoorbeeld gewoon weten waar je de beste pizza kunt krijgen). Echter, met “voor liefde” als vierde op de lijst van motivaties ziet het ernaar uit dat een groot aantal gebruikers nog altijd op zoek is naar een echte, intieme connectie. Deze resultaten komen overeen met een vragenlijst van Tinder zelf van afgelopen jaar waaruit bleek dat Tinder-gebruikers meer behoefte hebben aan een serieuze relatie dan niet-gebruikers. Bovendien komen de resultaten van Timmerman en de Caluwé overeen met een studie van de pre-Tinder era waarin gevonden werd dat koppels die elkaar online ontmoet hebben niet meer kans hadden om uit elkaar te gaan dan mensen die elkaar offline ontmoet hebben. Ook gaan mensen die elkaar online ontmoet hebben eerder trouwen dan degenen die elkaar offline ontmoetten.

Dus… Hoe zit het met motief #11?
Heeft het begin van Tinder bijgedragen aan de huidige hookup cultuur? Volgens Timmerman’s onderzoek heeft het gebruik van Tinder niet geleid tot meer seks onder gebruikers van de app. Natuurlijk geven zelfrapportages niet altijd de waarheid weer en kunnen daadwerkelijke succes-rates variëren – sommige gebruikers willen niet eens toegeven een Tinder-account te hebben.

Hoewel er nog altijd onderzoeken lopen, is het veilig om te zeggen dat Tinder niet per se romantiek geruïneerd heeft; gebruikers staan nog steeds open voor het vooruitzicht op liefde. Misschien is het gebruik van Tinder een teken van veranderende tijden en een afscheid van de traditionele perspectieven op hofmakerij. Het spel van daten ontwikkelt zich met de technologie en brengt een meer open minded en moderne generatie van vrijgezellen. We beginnen nu pas te ontrafelen hoe dating apps van invloed zijn op hoe mensen elkaar vinden en de daaropvolgende implicaties voor maatschappelijke verwachtingen over relaties en intimiteit.

Geschreven door Christienne Gonzales Damatac
Bewerkt door Annelies van Nuland
Vertaald door Jill Naaijen

+ posts

1 thought on “Swipen voor een zielsverwant? Waarom we Tinder gebruiken

  1. Is er toevallig ook onderzoek gedaan naar redenen waarom mensen juist niet Tinder gebruiken? Privacyrisico’s zouden voor mij namelijk best zwaar wegen. Ik kan me ook voorstellen dat dit speelt bij Holebi’s of mensen die Holebi’s willen ontmoeten. Dit wordt nog steeds niet altijd geaccepteerd helaas.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Categories