Wil jij je doelen bereiken? Ontwikkel nieuwe gewoontes

This post is also available in Engels.

Schrijvers van zelfhulpboeken hebben gelijk: je kunt je doelen bereiken door positieve gewoontes te ontwikkelen. Je bent dus niet aangewezen op wilskracht!

Habits_Picture1

Een nieuwe gewoonte is beste manier om je doel te bereiken. Beeld door Marisha Manahova.

Gewoontes zijn dé manier om je doelen te bereiken, zo verkondigen veel populaire zelfhulpboeken. In de wereld van zelfverbetering zijn gewoontes de hype van dit moment. Volgens de meeste schrijvers is de beste manier om een doel te bereiken het ontwikkelen van gewoontes die je dichter bij je doel brengen.

Dit idee wordt bevestigd door een overdaad aan wetenschappelijk bewijs. Een overkoepelend onderzoek combineerde onlangs de resultaten van 94 studies over dit onderwerp. De conclusie? Goede gewoontes zijn inderdaad de effectiefste manier om je doelen te bereiken.

Op wilskracht alleen red je het niet
Je hoort vaak dat prestaties afhangen van wilskracht. Zolang je iets maar echt wilt bereiken, dan zal het je lukken. Wetenschappelijk onderzoek heeft echter aangetoond dat alleen wilskracht niet voldoende is. Sterker nog, de mate van vastbeslotenheid ten opzichte van een doel heeft weinig invloed op de kans dat je dit doel ook daadwerkelijk zult bereiken.

Dus wat helpt er wel bij het bereiken van je doelen, als alleen wilskracht niet genoeg is? Het antwoord: gewoontes.

Een gewoonte bepaalt wanneer, waar en hoe je een bepaalde activiteit onderneemt, en zorgt ervoor dat je dit ook met regelmaat doet. De uitslag van een meta-analyse van 94 onderzoeken in de sociale psychologie laat zien dat je meer kans hebt om een doel te bereiken als je een gewoonte hebt die dit doel ondersteunt.

Wat je moet doen om je doel te bereiken
Om je doel te bereiken moet je daarom het volgende doen:

Habits_Picture2

Zo zou je nieuwe gewoonte eruit kunnen zien als het je doel is om drie keer per week te gaan zwemmen. Beeld door Marisha Manahova.

  1. Bepaal je doel en kies een activiteit.

Stel je voor dat je doel is om meer te gaan sporten. Wat betekent dat precies voor jou? Het zou kunnen dat je graag een maand lang drie keer per week een uur wilt gaat sporten. Je zult ook moeten bepalen wat voor soort sport je wilt beoefenen. Je zou bijvoorbeeld kunnen besluiten te gaan zwemmen.

  1. Bepaal wanneer je de activiteit gaat ondernemen.

Dan moet je besluiten wanneer je deze activiteit gaat uitvoeren. Je kunt het beste een specifieke dag en tijd uitkiezen. Je zou bijvoorbeeld kunnen besluiten om elke maandag, woensdag en vrijdag van 17:00 to 18:00 te gaan zwemmen.

  1. Bepaal waar je de activiteit gaat ondernemen.

Je moet ook bepalen waar je de activiteit gaat uitvoeren. Om te zwemmen moet je uiteraard bij een zwembad zijn. Je kunt dus een vast zwembad uitkiezen, bijvoorbeeld het zwembad in jouw buurt.

  1. Bepaald hoe je de activiteit gaat uitvoeren.

Je kunt kiezen hoe je de activiteit wilt uitvoeren. Bijvoorbeeld, je kunt alleen gaan zwemmen, onder begeleiding van een instructeur of meedoen met een groepsles. (Tip: groepslessen waar je aanwezigheid wordt bijgehouden door de instructeur kunnen helpen bij het vormen van een vaste gewoonte.) In ons voorbeeld zou je ervoor kunnen kiezen om alleen te gaan zwemmen en daarbij een trainingsprogramma van een zwemtrainingswebsite te volgen.

Onthoud: Om je doel te bereiken moet je bepalen welke activiteiten je dichterbij dit doel zullen brengen en vastleggen wanneer, waar, en hoe je die activiteiten gaat ondernemen. Succes!

Deze blog is geschreven door Marisha Manahova. Redactie: Marpessa Rietbergen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Categories