Het mysterie van de koriander met zeepsmaak

This post is also available in Engels.

Sommige mensen vinden koriander heerlijk, een echte smaakmaker. Maar volgens anderen smaakt het kruid naar zeep. Smaken verschillen natuurlijk, maar er is meer met zeepproevers aan de hand…

Het kan zo onschuldig zijn: als finish touch heeft de kok wat koriander over de pompoensoep gestrooid. Het gevolg is groot, en misschien onverwacht: voor sommige mensen smaakt de hele soep nu naar zeep! En dat terwijl de kok het zelf heerlijk vindt. De smaakervaring van koriander verschilt namelijk sterk tussen groepen mensen.

blog_corianderShower3

Zepige koriander? Afbeelding door Annelies (CC BY-NC-ND 4.0).

Zeep in je genen

Deels zit dit verschil in de genen. Door grootschalig bevolkingsonderzoek weten we dat ongeveer 3% van de mensen in het Midden-Oosten en 20% in de westerse wereld bij koriander een zepige smaak proeft. Uit onderzoek bij tweelingen hebben wetenschappers afgeleid dat deze eigenschap voor 52% door je DNA wordt bepaald.

Eén van de genen die bepalen of je zeep proeft hoort bij een geurzenuw in je neus. Deze geurzenuw is gevoelig voor een vettige stof (een ‘aldehyde’) die zowel in koriander als in zeep en lotions voorkomt. Voor sommigen van ons lijkt de smaak van koriander dus écht op de smaak van zeep! Maar dit is niet voor iedereen met dit gen het geval. Hoe zit dat?

Wat de boer niet kent, dat eet hij niet

Wanneer we iets nieuws eten zijn we altijd voorzichtig. Dit is begrijpelijk als je naar de geschiedenis kijkt: zeker in de prehistorie was eten niet altijd veilig! Als je daarom voor het eerst een smaak proeft die ook in gevaarlijk eten voorkomt, dan ervaar je deze smaak heel sterk. Het is dan niet belangrijk om goed te proeven, het slechte eten moet gewoon snel uit je mond! Voor een kind is een citroen daarom heel zuur, een kopje koffie heel bitter en flinke rode peper heel heet. Op dezelfde manier is koriander voor mensen die zeep proeven in eerste instantie heel zepig.

Toch kunnen zeep-proevers aan koriander wennen, net zoals een kind op latere leeftijd aan koffie went. Zeepproevers kunnen dus na een tijdje ook genieten van de andere smaken in een maaltijd met koriander. Ze kunnen het zepige wel herkennen als iemand het erover heeft, maar het valt ze niet meer op. In landen waar koriander een van de meest gebruikte specerijen is, is het dus logisch dat niet veel mensen last hebben van een zepige smaak.

Koriander eten is, kortom, net als het drinken van koffie: je moet het leren. Maar hoe moeilijk dat is, hangt van je koriander-genen af. Want langzaam aan de smaak van zeep wennen… tja, je moet het maar willen.

Deze blog is geschreven door Annelies. Bewerking door Jeroen.

1 thought on “Het mysterie van de koriander met zeepsmaak

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *