Nog niet klaar om terug naar normaal te gaan? Zo ga je om met sociale angst

Ben je angstig om weer naar sociale events te gaan, of hou je simpelweg van eenzaamheid?

This post is also available in Engels.

Nu de overheid het merendeel van de lockdown-maatregelen heeft opgeheven, zijn veel mensen weer terug op kantoor en kijken ze ernaar uit om weer vrienden en familie te zien. Niet iedereen kijkt echter uit naar de terugkeer naar het “normale leven”. Naast zorgen om infectie zijn ook veel mensen angstig om zich weer in het sociale leven te storten.

Wat is sociale angst?

Het is volkomen normaal om je wat angstig te voelen als je bijvoorbeeld een toespraak moet houden of een eerste date hebt. Er is echter ook een andere vorm van angst, zogenoemde sociale angst (ook wel sociale fobie genoemd in de DSM-5) waarbij simpele dagelijkse interacties een bron van angst zijn. Mensen die last hebben van sociale angst hebben een continue angst om door anderen veroordeeld te worden en daarmee uiteindelijk vernederd. Met name de sociaal angstige mensen onderschatten vaak hun prestaties en overdrijven de negatieve uitkomst, wat leidt tot buitensporige of onredelijke angst. Sociale angst komt ook voor bij verschillende psychiatrische stoornissen zoals schizofrenie, en kan het sociaal functioneren en de kwaliteit van leven sterk beïnvloeden.

Hoe kom je over sociale angst heen?

Afhankelijk van in welke mate sociale angst je dagelijks leven beïnvloedt, kun je verschillende dingen doen om angst te voorkomen of op zijn minst te reduceren. Artsen hebben bepaalde preventieve maten voorgesteld: 1) vraag zo snel mogelijk om hulp; 2) houd een dagboek bij: om je emoties en mentale staat te registreren en eventueel meditatie te overwegen; 3) prioriteiten stellen: focus op de dingen waar je de meeste waarden aan hecht en activiteiten waar je plezier aan beleeft; 4) vermijd middelenmisbruik: vergiftig je lichaam niet.

Sociale fobie of introvert

Niet iedereen die grotere bijeenkomsten uit de weg gaat doet dit vanwege sociale angst. Je hebt vast wel zo’n vriend die zelden naar feestjes komt maar die ook soms géén angst laat zien in een groep, bijvoorbeeld bij het geven van een presentatie. Sommige mensen vinden alleen zijn gewoon fijn, of zijn liever in het gezelschap van slechts een of twee personen in plaats van grote groepen. Deze mensen worden ook wel introvert genoemd. Introversie is niet hetzelfde als sociale angst. Terwijl introversie een persoonlijkheidstrek is, valt sociale angst onder de psychische condities. In tegenstelling tot mensen die in het openbaar angstig worden, kunnen introverte mensen deelnemen aan sociale contexten en vertonen ze zelfs een competitief niveau van creativiteit en leiderschap in sommige sociale omgevingen.

Dus, als je geen zin hebt in sociale situaties, heb je dan sociale angst of ben je introvert? Ga bij jezelf na of je je opgewonden of ongemakkelijk voelt bij het idee van een sociale bijeenkomst, of dat je gewoon de voorkeur geeft aan solo-activiteiten. Vergeet ten slotte niet om hulp te zoeken als je het continue een uitdaging vindt om deel te nemen aan sociale interacties.

Credits

Auteur: Ping Chen

Buddy: Martina Arenella

Editor: Marisha Manahova

Vertaling: Jill Naaijen

Editor vertaling: Wessel Hieselaar

Image credit Kelsey Chance from unsplash

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *