Vriendinnetje Lieke

[terug]

Oh, had ik nou wel twee keer op moeten scheppen? Dat hebben Karin en Sanne ook niet gedaan… Wat zullen ze wel niet denken?! Goeie eerste indruk zo… Misschien maar even kijken of zij een stukje taart nemen.

Screen shot 2014-12-20 at 2.57.26 PM

Vrouwen hebben – meer dan mannen – de neiging om hun eetgedrag aan te passen aan dat van hun tafelgenoten. Het vriendinnetje van zoon Gijs zou regelrecht uit het onderzoek van Roel Hermans kunnen komen, die het kopieergedrag van jonge vrouwen aan de eettafel in een serie van experimenten onderzocht.

Roel en collega’s bestudeerden daarnaast tal van wetenschappelijke studies naar de invloed van anderen op ons eetgedrag om te bekijken hoe sterk dit effect nu eigenlijk is en welke factoren dit effect beïnvloeden. Van de 69 studies die zij bekeken, lieten maar liefst 64 studies zien dat mensen geneigd zijn om meer of minder te eten als anderen om hun heen dit doen. Een heel sterk effect dus!

In alle onderzoeken werd gebruik gemaakt van een acteur of actrice die instructies had gekregen over de hoeveelheid voedsel die hij of zij moest eten, of werd er informatie gegeven over hoeveel anderen in dezelfde situatie hadden gegeten. Vervolgens werd gekeken of het eetgedrag van de anderen invloed had op de voedingskeuze of –inname van de proefpersonen. Wat bleek, ongeacht het type snack (gezond of ongezond) of maaltijd bleken mensen geneigd te zijn om het eetgedrag van de ander te kopiëren. Het maakte daarbij niet zoveel uit of zij nu samen aten met de acteur, of dat zij alleen maar dachten dat anderen meer of minder hadden gegeten. Bovendien bleek dat wanneer mensen zich meer gelijk voelde met de acteur of zij aardiger gevonden wilde worden door deze persoon, zij sterker geneigd waren om hun eetgedrag aan te passen. Persoonlijke kenmerken, zoals lijnen, honger, leeftijd, of gewicht leken niet van invloed te zijn op het wel of niet kopiëren van eetgedrag.

Meer informatie
Bronartikel over imitatie van eetgedrag
Uitzending van De Wereld Leert Door waarin Roel over zijn onderzoek vertelt

Roel Hermans is onderzoeker bij het Behavioural Science Instituut van de Radboud Universiteit. In februari 2013 promoveerde hij op zijn onderzoek naar hoe (vooral) etende vrouwen elkaar na-apen. 

Categories