Vader Gert-Jan

[terug]

Wie had oma ook weer uitgenodigd? Moest dat nu echt?! Pfff…. *neemt een slok wijn*… Hee, wat zie ik nu, Klaartje heeft m’n favoriete chocoladetaart gemaakt! Dat maakt alles goed!

Screen shot 2014-12-20 at 2.57.58 PM

Eetgedrag kan sterk beïnvloed worden door prikkels van buitenaf. Denk aan de geur of het zien van een versgebakken taart, daar gaat menig man van watertanden. Maar ook prikkels van binnenaf, zoals emoties, kunnen aanzetten tot eten. Daarna voelen je je dan vaak beter, vooral na het eten van lekkere dingen met veel calorieën. Troosteten, wie kent het niet?

“Zo’n prikkel, of het nu een geur of emotie is, kan binnen no-time een actieprogramma (bijv. het programma ‘eet’) in het brein activeren zodat de taart op is voordat je het door hebt”, aldus Harm Veling. Hij onderzoekt of je impulsief eetgedrag kunt veranderen met een simpele app: AppEdieet.

Impulsief eten gebeurt met name als je afgeleid bent. Zit je voor de tv, of gezellig te kletsen aan het kerstdiner? Grote kans dat je meer eet dan je zou willen of dan dat je nodig hebt.

Esther Aarts: “Gelukkig kun je aandachtig eten trainen. We weten alleen nog niet goed hoe dat dan precies werkt. Vergroot het je bewustzijn van interne signalen zoals honger en verzadiging? Of verkleint het onze reactie op voedselprikkels van buitenaf? En werkt zo’n training dan vooral via de aandachtsgebieden in de prefrontale cortex (in blauw), of in de beloningsgebieden in het diepergelegen striatum (in rood)?” Deze en andere vragen rondom aandachtig eten proberen Esther en collega’s op te lossen.

Meer informatie
Impulsief eetgedrag veranderen met het AppEdieet
Artikel over aandachtig eten

Harm Veling is assistent professor bij het Behavioural Science Institute van de Radboud Universiteit in Nijmegen. Hij onderzoekt hoe je impulsieve reacties op lekkere dingen met veel calorieën kunt veranderen.

Esther Aarts is senior onderzoeker aan het Donders Institute van de Radboud Universiteit in Nijmegen. Ze leidt daar het onderzoek naar eetgedrag en het brein.  

Categories