Is het ongezond om in een stad te wonen?

This post is also available in Engels.

Veel mensen willen graag in een grote stad wonen. Maar is dat een goede keuze voor je psychische gezondheid?

Een stad bij nacht, verlicht door haar wolkenkrabbers. Afbeelding van Pexels.

Ik ben opgegroeid in een stad met meer dan 500 duizend inwoners. Een ‘middelgrote’ stad dus. Constant geluid van auto’s, treinen en mensen was er normaal. Stilte was schaars, en duisternis trouwens ook. Straatverlichting maakte het moeilijk om ’s nachts de sterren te zien. Maar toch vond ik het leuk om in zo’n rijke omgeving te wonen, met eindeloze sociale kansen en constante prikkels.

Verstedelijking (waarbij de bevolking van stedelijk gebied groeit) vindt in westerse landen van Noord-Amerika en West-Europa plaats, maar ook in ontwikkelingslanden. Hoewel het leven in de stad samengaat met een luxere levensstijl, betere gezondheidszorg en meer hygiëne, kan het volgens onderzoek slecht zijn voor je geestelijke gezondheid om in een stad op te groeien.

Het leven in een stad verandert de reactie van je brein op stress
Volgens een meta-analyse (een meta-analyse onderzoekt of de bevindingen uit meerdere wetenschappelijke studies met elkaar overeenkomen) hebben mensen die in een stad wonen 21% meer kans om een angststoornis te ontwikkelen, en wel 39% meer kans op een stemmingsstoornis. Personen die in een stad zijn opgegroeid hebben zelfs twee keer zo veel kans op schizofrenie als mensen van het platteland.

Het precieze verband tussen leven in de stad en geestelijke gezondheid is niet duidelijk, maar veel wetenschappers vermoeden dat het ontstaat uit verschillende soorten sociale stress, waaronder stress door sociale competitie en chronische stress. Om de relatie tussen sociale stress en verstedelijking te onderzoeken in het lab, hebben onderzoekers proefpersonen met een stedelijke en niet-stedelijke achtergrond blootgesteld aan een laboratoriumsimulatie van sociale stress.

De onderzoekers ontdekten dat de proefpersonen uit de stad hogere activiteit vertoonden in hersengebieden die de stressreactie in het lichaam reguleren. Interessant genoeg werken diezelfde hersenregio’s anders bij mensen met een angst- of stemmingsstoornis dan bij mensen zonder deze problemen. We weten echter nog niet of de afwijkende breinrespons van stedelingen de oorzaak is van verhoogde mentale problemen in de stad, en meer onderzoek is nodig om dit uit te zoeken.

De toekomst
In 2050 zal naar schatting 69% van de wereldbevolking in een stad wonen. Veel mensen verhuizen naar de stad voor hun werk. Maar we moeten niet vergeten dat deze verrijkende omgevingen voor sommigen van ons nadelige effecten kunnen hebben, zoals verhoogde stress en geestelijke gezondheidsproblemen. En er zijn nog veel open vragen over dit onderwerp, zoals: zullen mensen in de toekomst leren om zich beter aan te passen aan stedelijke omgevingen? Zijn sommigen hier beter in dan anderen? Leidt verstedelijking tot mentale problemen? Of kan het opgroeien in een stad je juist weerbaarder maken tegen stemmingsstoornissen?

Deze blog is geschreven door Mahur. Redactie: Roselyne. Vertaling: Jeroen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *