Verpest jouw hechtingsstijl je relaties?

Doordat platformen als Tinder steeds populairder worden, worden mensen steeds vaker geconfronteerd met een frustrerend date-leven. Ben jij een van deze mensen? Misschien kan je hechtingsstijl verklaren waarom. Vind hier uit hoe je hieraan voorbij kunt gaan.

This post is also available in Engels.

Romantische relaties zijn de meest bevredigende maar ook meest frustrerende aspecten van ons leven. Veel mensen zoeken naar langdurige, monogame relaties, maar ondervinden dat hun eigen interesse, of dat van de andere persoon, van korte duur is. Sommige mensen zijn altijd aan het daten, wanhopig vasthoudend aan wie dan ook. De verschillende soorten hechtingsstijlen kunnen wellicht verklaren waarom dit gebeurt. En het begrijpen van je eigen hechtingsstijl kan significante verbetering met zich meebrengen.

Hoe hechtingsstijl je date-leven beïnvloedt

Romantische hechting wordt gedefinieerd als “een voortdurende emotionele band die zich tussen twee volwassenen ontwikkelt tot een intieme relatie”. Het is een persoonlijk gevoel, gerelateerd aan een emotionele band met iemand anders.

In het boek “Verbonden, hechting & liefde” beschrijven psychiater Amir Levine en psycholoog Rachel Heller drie categorieën van hechtingsstijlen. Mensen met een angstige stijl maken zich vaak druk over hun relaties. Zij zijn wanhopig op zoek naar liefde en voelen zich angstig wanneer deze zekerheid er niet is. Mensen met een veilige hechtingsstijl voelen zich vaak comfortabel met intimiteit en zijn vaak betrouwbaar en stabiel in relaties. Ten derde, mensen met een vermijdende hechtingsstijl zijn vaak bang om hun onafhankelijkheid te verliezen. Dit zorgt ervoor dat ze intimiteit actief proberen te vermijden.

De angstige dans van de liefde

Levine en Heller geven suggesties voor het vinden van een partner die past bij elk van deze stijlen. Ook beschrijven ze de potentieel destructieve relatiedynamiek tussen angstige en vermijdende personen. Dit fenomeen wordt ook in detail beschreven in het Nederlandse boek “Liefdesbang” door Hanna Cuppen.

Angstige en vermijdende mensen daten vaak met elkaar. Dit heeft wellicht te maken met het complexe, psychologische “achtbaan effect”, dat refereert naar de verslavende ups en downs die ervaren worden door mensen die elkaar zowel aantrekken als afwijzen. Angstige mensen zijn vaak, op een bepaalde manier, “verslaafd” aan het gedrag van vermijdende mensen en vice versa. Dit is problematisch omdat het resulteert in wat deze mensen juist niet nodig hebben: een behoeftige of een vermijdende partner. Dit kan leiden tot extreme ontevredenheid en destabiliserende relaties.

Werken met hechtingsstijlen

Natuurlijk is het benoemen van dit probleem maar het halve werk. Gelukkig geven Levine en Heller ook oplossingen. Deze oplossingen komen erop neer om met je hechtingsstijl te werken in plaats van ertegenin te gaan.

Dit betekent dat je – wat je hechtingsstijl ook is – een goed idee moet hebben van wat jij nodig hebt van een partner (hint: niet per se waar je het meest tot aangetrokken wordt). Vervolgens moet je voor jezelf gezonde grenzen stellen en deze grenzen consistent communiceren; eerlijk en zonder jezelf ervoor te excuseren. Je moet eerst begrijpen wat je eigen behoeftes, waarden en voorkuren zijn. Daarna kun je pas herkennen dat je partner deze wellicht niet deelt. Geen van jullie standpunten is “waar”, maar het is cruciaal dat ze voldoende overlappen en dat verschillen tussen elkaar begrepen en duidelijk besproken worden.

Dit is iets anders dan je partner de schuld geven dat hij/zij je niet begrijpt. Het is ook iets anders dan zeggen dat het door hen komt dat je jaloers of angstig bent, of je je ongemakkelijk voelt. Voor een vermijdend persoon betekent dit dat je je behoefte aan onafhankelijkheid goed duidelijk moet maken. Bij een angstig persoon moet het voor de partner duidelijk zijn wanneer ze nodig zijn. Het is belangrijk dit te doen zonder de verantwoordelijkheid en schuld bij de ander te leggen – het is jouw behoefte, niet die van hen. Maar wees wel duidelijk wat begrip van hun kant voor jou betekent.

Hechtingsstijlen voorbij…

Je hechtingsstijl hoeft niet allesbepalend te zijn voor je relaties; het is een van vele factoren. Door je er bewust van te worden kun je de controle meer zelf in handen nemen. Met de tijd zal je je eigen neigingen leren begrijpen en voorkomen dat je er gedachteloos op reageert.

Relaties vereisen werk, dus zet je ervoor in. Gezonde en eerlijke communicatie helpt veel. Je krijgt meer ervaring wanneer je begrijpt dat relaties de beste spiegel zijn die je ooit zult vinden. Kijk jezelf – en je partner – met optimisme in de ogen, keer op keer, op goede en op slechte dagen… op de lange termijn loont dit.

Originele taal: Engels
Auteur: Jeroen